NAC geeft teken van leven dankzij zinderende ontknoping

NAC Breda leek zich woensdagavond stuk te bijten op Excelsior. Trainer Ruud Brood zag zijn ploeg de ene na de andere opgelegde kans verprutsen, maar diep in blessuretijd kon er dan toch gejuicht worden.

Excelsior
Excelsior
1 - 2
NAC Breda
NAC Breda

NAC liet in Kralingen het besef zien dat het strijdt tegen directe degradatie. Trainer Ruud Brood lijkt in ieder geval voor een beetje vuur te hebben gezorgd bij de Brabanders, die in de eerste helft eigenlijk prima speelden tegen Excelsior. Toch zocht de thuisploeg met een 1-0 voorsprong de kleedkamer op. Uitgerekend Mounir El Hamdaoui, die al 504 Eredivisie-minuten op rij niet gescoord had, opende na een halfuur de score op aangeven van Marcus Edwards.

Voorafgaand aan dat doelpunt had NAC al vier opgelegde kansen onbenut gelaten. Daar ging het na de treffer van El Hamdaoui rustig mee verder. Giovanni Korte, Gervane Kastaneer, Ramon Pascal Lundqvist kregen enorme kansen er niet in. De beste man op het veld was zonder twijfel Excelsior-doelman Alessandro Damen, die zijn ploeg meerdere malen op de been hield.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. Damen redde tot twee keer toe goed op een poging van Mitchell te Vrede. Brood zag zijn ploeg het overwicht hebben, maar steeds in de eindfase falen. Met Luka Ilic en Mikhail Rosheuvel voor Kastaneer en Gianluca Nijholt probeerde de trainer aanvallende frisheid binnen de lijnen te brengen. Dat miste zijn uitwerking niet, want in de 68ste minuut was het eindelijk raak. Een voorzet van Korte werd door niemand aangeraakt en viel bij de tweede paal binnen: 1-1.

NAC ging na de gelijkmaker vol op zoek naar de voorsprong. Dat leverde Korte een goede kans op na een voorzet van Rosheuvel, maar Excelsior kreeg aan de andere kant in de counter ook wel volop ruimte. Uit één van die counters kreeg Ryan Koolwijk een opgelegde kans op de 2-1, maar hij schoot recht in de handen van keeper Benjamin van Leer.

In de absolute slotfase liet NAC het uitverkochte uitvak dan toch ontploffen. Ilic liet oog in oog met Damen nog een opgelegde kans onbenut. In de derde minuut van de extra tijd was het via aanvoerder Menno Koch alsnog raak. De verdediger kopte de bevrijdende 1-2 binnen uit een hoekschop en bezorgde zijn ploeg daarmee drie zeer welkome punten in de strijd tegen degradatie.