NAC en Cristiano verrassen Ajax

Voor de derde keer in de laatste vier competitieduels verspeelde Ajax punten. In de Arena bleek NAC te sterk. Nadat Cristiano de Bredanaars eerder al langs Feyenoord loodste, deed hij zondag hetzelfde tegen de Amsterdammers.

Cristiano zegt graag bij NAC te willen blijven, maar de onderhandelingen over een nieuwe verbintenis verlopen stroef. De Braziliaan werd zelfs tijdelijk uit de selectie gezet door coach Henk ten Cate, maar sinds hij weer mag spelen, bewijst hij van zeer grote waarde voor NAC te zijn. Cristiano maakte twee belangrijke treffers op weg naar een 3-1 zege in Amsterdam.

Het eerste doelpunt van Cristiano kantelde het spelbeeld. Tot de dertigste minuut heerste Ajax. Doelman Fred Grim hoefde niet in actie te komen, terwijl Gábor Babos het erg druk had om de Amsterdammers tegen te houden. In de achtste minuut zorgde Rafael van der Vaart voor de verdiende voorsprong. De achttienjarige middenvelder stond weer eens op de juiste plek om binnen te tikken, zijn tiende doelpunt dit seizoen.

De eerste kans voor NAC leverde prompt de gelijkmaker op. Cristiano kopte binnen en vervolgens raakte Ajax de weg kwijt, terwijl de Brabanders meer lef kregen. Een prachtige knal van Earnest Stewart zorgde vlak na rust voor een onverwachte voorsprong van de ploeg van Henk ten Cate.

De Amsterdamse defensie bleek in de minuten die volgden allesbahelve waterdicht. Stewart miste nog een grote kans, maar Cristiano vond wel het net. Hij besliste het duel na een een-tweetje met Kevin Bobson in de 64ste minuut.

Het half uur dat volgde toonde een dolend Ajax, dat nog wel enkele kansen kreeg, maar even zo vaak angstig moest toe zien hoe NAC ten aanval trok. De 4-1 leek namelijk dichterbij dan een 3-2, maar Stewart en invaller Regilio Simons verzuimden de Amsterdamse malaise te vergroten.

In de laatste vier duels won Ajax alleen van Willem II, terwijl De Graafschap (1-1), SC Heerenveen (1-5) en NAC (1-3) de Amsterdammers punten ontfutselden. Door het verlies heeft Ajax meer verliespunten dan Feyenoord. NAC vestigt zich steviger in de subtop van de KPN Eredivisie.