Na Juventus moet ook AC Milan vrezen voor begeerd CL-ticket

Het is in de Serie A dringen geblazen voor de Champions League-tickets. Na Juventus moet ook AC Milan gaan vrezen voor de plek in de topvier van Italië. De Milanezen verloren maandag op bezoek bij Lazio, nadat Napoli won bij Torino.

Lazio
Lazio
3 - 0
AC Milan
AC Milan

Milan zag de druk toenemen na de nederlaag tegen Sassuolo (2-1) van vorige week. Daar kwam eerder op de maandag de zege van Napoli bij Torino (0-2) bij, waardoor de Napolitanen zich meldden als nieuwe kanshebber op de Champions League-tickets. Zou Lazio winnen van Milan, dan zouden ook de Romeinen serieus gaan meedoen. De start van Milan had dan ook niet slechter gekund. Joaquín Correa scoorde al na één minuut en zeventien seconden op aangeven van Ciro Immobile.

Na een kans voor Immobile en een roep om een strafschop van Correa was het de beurt aan Milan. Bij de bezoekers maakte Mario Mandzukic zijn basisdebuut voor de club in de competitie. Het was echter Hakan Çalhanoglu die een mogelijkheid kreeg, maar hij stuitte op doelman Pepe Reina. Pas vlak voor rust was het Mandzukic die Reina tot een redding dwong. Daarvoor kwam Milan goed weg. Door de 2-0 van Manuel Lazzari ging een streep vanwege buitenspel.

Milan was zo genoeg gewaarschuwd door Lazio, maar kwam na rust niet veel beter uit de kleedkamer. Zlatan Ibrahimovic ontbrak vanwege een blessure bij de gasten, die na 51 minuten alsnog de 2-0 tegenkregen. Luis Alberto stak Correa weg en door weifelend optreden van verdediger Fikayo Tomori kon de doelpuntenmaker naar zijn rechterbeen kappen en de bal snoeihard in het doel jagen. Immobile strooide in de slotfase nog wat zout in de Milanese wond met de 3-0.

Door de nederlaag van Milan ontstaat er een nog interessantere situatie bovenin de Serie A. Nummer twee Atalanta Bergamo heeft 68 punten. Daarna volgen Napoli, Juventus én Milan met elk 66 punten. Lazio staat op de zesde plek met 61 punten, maar heeft nog wel een wedstrijd tegoed en kan in theorie op 64 punten komen.

Torino
Torino
0 - 2
Napoli
Napoli

Champions League-deelname kwam eerder op de maandag voor Napoli een flinke stap dichterbij. De ploeg van Gennaro Gattuso won de uitwedstrijd tegen Torino. Torino presteert dit seizoen teleurstellend in de Serie A, maar de resultaten in de voorbije weken boden toch hoop voor de thuisploeg. Er werd vier duels op rij niet verloren en in die reeks hield de ploeg onder andere tegen Juventus stand (2-2). Napoli had minder moeite om de Torino-defensie te kijk te zetten. De bezoekers hadden na dertien minuten al een 0-2 voorsprong in handen.

Tiemoué Bakayoko had Napoli in de elfde minuut op voorsprong gezet door knap ruimte te maken voor een schot en de bal vanaf twintig meter in de verre hoek te knallen. Torino was amper bekomen van de schrik toen het opnieuw misging. Nicolas N'Koulou leverde de bal rond de middenlijn kinderlijk eenvoudig in bij Victor Osimhen, die Salvatore Sirigu vervolgens passeerde met wat hulp van de onfortuinlijke Torino-verdediger Bremer. Voor Osimhen, vorige zomer voor zeventig miljoen euro gekocht van Lille, was het doelpunt in Turijn overigens pas zijn zevende goal in de Serie A.

Het was een klein wonder dat de score in de fase direct na rust niet verder opliep in het voordeel van Napoli. Onder anderen Osimhen en Lorenzo Insigne misten goede mogelijkheden. Het missen van de kansen brak de topploeg niet meer op. Torino was ook onzorgvuldig in de eindfase en Napoli-goalie Alex Meret was een sta-in-de-weg voor het spitsenduo Andrea Belotti-Antonio Sanabria. Zo werd de voorsprong door Napoli over de streep getrokken. Een extra tegenvaller voor Torino was de rode kaart voor Rolando Mandragora in de slotfase.

Napoli kwam zo in punten gelijk met Milan en Juventus. In de Serie A telt het onderlinge resultaat bij een gelijk aantal punten. De Oude Dame dreigt buiten de boot te vallen bij de strijd om Champions League-tickets. Dat laatste is natuurlijk saillant vanwege de hoofdrol van Juve in de Super League-saga. Het leedvermaak in Europa zal groot zijn, mocht de club van Matthijs de Ligt en Cristiano Ronaldo in de Europa League eindigen.