AZ heeft zich zondag herpakt na twee harde tikken. FC Twente moest op eigen veld zijn meerdere erkennen in de Alkmaarders.

1 - 3
AZ
AZ

AZ was na alle turbulentie van afgelopen week op zoek naar de punten om in rustiger vaarwater terecht te komen. Een zege als medicijn na het ontslag van Arne Slot en de twee pijnlijke nederlagen, dat was waar naar werd gestreefd. Alle goede intenties ten spijt, het doel leek ver weg gezien de verhoudingen op het Enschedese veld.

In het eerste half uur was het FC Twente dat de meeste aanspraak maakte op een treffer. Zo raakte Queensy Menig de lat. Maar na 45 minuten was het AZ dat met een comfortabele voorsprong de kleedkamer opzocht.

Na 34 minuten zette Teun Koopmeiners uit een strafschop de 0-1 op het scorebord. De aanvoerder van AZ mocht vanaf elf meter aanleggen na een overtreding van keeper Joël Drommel op Myron Boadu. De spits was na een goede steekpass van Calvin Stengs ontsnapt aan de aandacht van Twentse verdedigers.

Op slag van rust gaf Yukinari Sugawara AZ een volgende steun in de rug. De Japanse rechtsback mocht opstomen en gaf Drommel met een knal in het dak van het doel het nakijken.

Zeker gezien het verleden van het weggeven van mooie uitgangsposities kon AZ er nog niet gerust op zijn dat deze marge voldoende was. De kansen voor het sterker wordende FC Twente waren na rust een waarschuwing, na de aansluitingstreffer in de 73ste minuut sloeg de angst AZ weer helemaal om het hart.

Na de door Danilo benutte strafschop – toegekend na een ongelukkige overtreding van Stengs op Halil Dervisoglu – zocht FC Twente naar de gelijkmaker. De ploeg van Ron Jans had ook het initiatief, maar een derde optater bleef AZ bespaard.

In de slotfase kon AZ toch opgelucht ademhalen. Na een overtreding van Jayden Oosterwolde op Zakaria Aboukhlal wees scheidsrechter Danny Makkelie aanvankelijk naar de stip om die beslissing te herzien op advies van de VAR. Daardoor werd het een vrije trap en een rode kaart voor de Twente-invaller. Vrije trap of penalty, het was Koopmeiners om het even; 1-3.

De Alkmaarders zijn door de overwinning FC Twente tot op een punt genaderd. Ze hebben bovendien een wedstrijd minder gespeeld.