Jansen heeft slecht nieuws over BMI en vindt kaartenlast 'AZ-onwaardig'

Reacties

Pascal Jansen vreest dat hij voorlopig geen beroep kan doen op Bruno Martins Indi, die al vroeg in het Europa League-duel met HNK Rijeka (2-1 verlies) een hoofdblessure opliep. Daarnaast kondigde de trainer van AZ tijdens zijn perspraatje richting het competitieduel met FC Twente aan de opvallend grote kaartenlast van de Alkmaarders te willen aanpakken.

Jansen heeft slecht nieuws over BMI en vindt kaartenlast 'AZ-onwaardig'
© Pro Shots
FC Twente
FC Twente
1 - 3
AZ
AZ

Want ook in Kroatië liep AZ weer tegen een rode kaart op. Jesper Karlsson moest tien minuten voor tijd van het veld, waarna met tien man een plek in de volgende ronde van de Europa League in rook opging doordat op het andere veld Real Sociedad gelijkmaakte tegen Napoli (1-1). Toen de Alkmaarders daarna nog op jacht gingen naar de winnende treffer, viel die in de extra tijd juist aan de andere kant. En zo leverde ook het uitduel met Rijeka een nederlaag op, nadat Jansen bij zijn debuut als hoofdcoach al van FC Groningen verloor (1-2).

AZ is inmiddels weer teruggekeerd op Nederlandse bodem en Jansen bracht meer slecht nieuws uit Kroatië. Martins Indi heeft namelijk serieuze schade opgelopen aan zijn jukbeen, bleek uit onderzoek in het ziekenhuis. 'We zijn Bruno waarschijnlijk langer kwijt, dat vind ik wel vervelend', zei de opvolger van de ontslagen Arne Slot. Wat er precies aan de hand is kon Jansen niet zeggen, maar wel is duidelijk dat de 34-voudig international voorlopig niet inzetbaar is voor AZ, los van het feit dat hij geschorst was voor het duel met Twente.

Kaartenlast
Martins Indi liep afgelopen zondag immers ook al tegen een rode kaart op tegen Groningen. Met die van Karlsson van donderdagavond in Kroatië daarbij opgeteld, staat de teller dit seizoen al op zes rode kaarten. En dat niet alleen. Jansen rekende voor dat AZ gerekend over alle competities ook al 37 gele kaarten incasseerde. 'Dat is AZ-onwaardig', stelde de trainer onomwonden. 'Dat zal de komende tijd de nodige aandacht krijgen, want dit past niet bij AZ en bij onze ploeg. Dit moeten we zo snel mogelijk uitbannen.'

Jansen besprak het onderwerp vrijdag al met zijn spelers tijdens het ontbijt. Daarbij zijn er wat hem betreft twee verbeterpunten: slimmigheid - wanneer pak je wel een gele kaart voor het elftal en wanneer niet? - en het onder controle houden van de emoties. Dat laatste zit ook in het karakter van de spelers en is daardoor lastiger om aan te werken, maar het neemt niet weg dat de discipline in het veld beter moet. 'De feiten liegen niet en het is ook niet iets van gisteren. Als je zoveel kaarten oploopt, speelt dat al langer. Het moet uit ons systeem.'

Jansen vermoedt dat de frustaties soms ook hoog oplopen omdat het de laatste tijd niet altijd loopt bij AZ zoals de ploeg gewend is. 'En dus is het onze taak om te zorgen dat de dingen in het veld wel gaan zoals wij dat willen, zodat je uit dat soort situaties blijft.' Een zege op bezoek bij Twente zou alvast helpen. 'Winnen is altijd een goed medicijn', weet Jansen. 'Winnen werkt als doping, dus daar moeten we zondag voor strijden', aldus de trainer van AZ, die nog niet weet of middenvelder Dani de Wit zondag in Enschede weer inzetbaar is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.