MVV - Dordrecht definitief gestaakt, Willem II en Roda JC verspelen punten

Willem II en Roda JC Kerkrade hebben vrijdagavond puntenverlies geleden in de Keuken Kampioen Divisie. Omdat er achter de bovenste twee clubs wel werd gewonnen, wordt de strijd om rechtstreekse promotie naar de Eredivisie een stuk spannender. FC Dordrecht zal wel moeten wachten op de punten, in de slotfase werd het duel met MVV Maastricht gestaakt.

MVV Maastricht
1 - 3
FC Dordrecht

Mede door geblunder van MVV-keeper Romain Matthys was Dordrecht op een prettige voorsprong gekomen bij MVV, waarna het misging op de tribunes. Personen van beide clubs wilden elkaar aanvallen, een hek tussen de vakken voorkwam dat. Spelers van Dordrecht gingen verhalen halen bij de uitfans, waarbij ze leken aan te geven dat ze niet snapten waarom deze acties nodig waren bij een 1-3 voorsprong.

Het ging uiteindelijk van kwaad tot erger, met een definitieve staking als eindresultaat. Eerst stuurde scheidsrechter Rob Dieperink de spelers naar binnen nadat er bekertjes op het veld waren gegooid, ook ontstond er een medische situatie op de tribune. Volgens ESPN was er een fan van de tribune naar beneden gevallen, ambulancepersoneel verpleegde de fan en kon hem bij kennis richting een ziekenhuis brengen.

Na het nodige oponthoud verschenen spelers van MVV weer op het veld om het laatste kwartier van de wedstrijd uit te spelen, maar personen langs de zijlijn maakten duidelijk dat ze daar niet van gediend waren. Volgens regionale bronnen wilden de fans niet dat er doorgespeeld zou worden, uit respect voor de gevallen fan. Er werd gedreigd met het betreden van het veld, waarna routinier Bryan Smeets de situatie nog probeerde te redden door lang in te praten op de personen aan de zijlijn. Dit hielp niet, waarna het duel officieel in de 84ste minuut definitief werd gestaakt. De KNVB zal zich buigen over het mogelijk laten uitspelen van het restant.

FC Emmen
FC Emmen
2 - 0
Willem II
Willem II

Willem II bewees zichzelf vorige week een slechte dienst door te verliezen van directe concurrent Roda JC, een week later ging het weer mis voor de Tilburgers. Voor het eerst dit seizoen leed Willem II twee nederlagen op rij in de Keuken Kampioen Divisie. Wat de koploper ook probeerde, de bal wilde er niet in tegen FC Emmen. Daardoor bleek een vroege treffer van Vicente Besuijen cruciaal te zijn. In de jacht op een gelijkmaker kreeg de thuisclub veel ruimte, waarvan Bradly van Hoeven laat in de wedstrijd profiteerde. Hij besliste het duel met een schuiver: 2-0.

Willem II had vrijdagavond geluk dat Roda niet optimaal profiteerde in speelronde 28, maar daarachter werd er wel ingelopen op de bovenste twee ploegen. Alleen de nummer één en twee zijn verzekerd van promotie naar de Eredivisie.

Telstar
Telstar
1 - 1
Roda JC Kerkrade

Waar het bij Emmen - Willem II nog aardig gelijk op ging, lag in Velsen-Zuid aan het einde van de wedstrijd de bal bij Roda. Telstar was echter op voorsprong gekomen via Youssef El Kachati, die scoorde in de vijftiende minuut. De openingsgoal was een beloning voor Telstar, dat sterk speelde tegen de nummer twee van de KKD. Roda kwam vijf minuten in de tweede helft via Václav Sejk op gelijke hoogte en zette in de slotfase nog even aan, maar mede door doelman Ronald Koeman van Telstar bleef het bij 1-1.

ADO Den Haag
2 - 1
Jong Ajax
Jong Ajax

ADO Den Haag heeft de wind behoorlijk in de zeilen in de KKD, maar moest tegen Jong Ajax in de achteruit. Kian Fitz-Jim zette de beloftenploeg na 25 minuten op voorsprong. De middenvelder zette zijn ploeg met een bekeken schot van buiten de zestien op voorsprong en maakte zijn eerste doelpunt sinds hij terugkeerde in Amsterdam. Het waren de nieuwelingen van ADO die de ommekeer bewerkstelligden. Nog voor de rust maakte Timothy Derijck 1-1, na rust scoorde ook Alex Schalk. In de strijd om directe promotie pakt ADO dus drie belangrijke punten. De ploeg van Darije Kalezic klimt naar 53 punten en is Roda JC tot één punt genaderd, gezien de remise van de Limburgers tegen Telstar.

De Graafschap
2 - 1
TOP Oss
TOP Oss

Net als Dordrecht mag De Graafschap ook nog denken aan rechtstreekse promotie, mits de ploegen aan kop foutjes maken. De formatie uit Doetinchem deed dat in ieder geval niet tegen TOP Oss, via Tristan van Gilst en Simon Colyn werden de bezoekers verslagen. Colyn, die een sterke wedstrijd speelde, leverde ook de assist op de 1-0.

NAC Breda
NAC Breda
3 - 1
Jong FC Utrecht

Subtopper NAC Breda mag normaal gesproken geen moeite hebben met Jong FC Utrecht, maar pas vlak voor rust werd de wedstrijd opengebroken door de thuisclub.  Boyd Lucassen kopte raak, waarna het hard ging. Patriot Sejdiu en Fredrik Oldrup Jensen scoorden kort achter elkaar, tussendoor hadden de beloften uit Utrecht wat teruggedaan via Lynden Edhart. Echt aan het zweten werd NAC vervolgens niet gebracht.

Helmond Sport
1 - 1
VVV-Venlo
VVV-Venlo

VVV-Venlo had een half uur nodig om uit bij Helmond Sport de ban te breken. Het woord was na 32 minuten aan Thijme Verheijen, die Helmond-doelman Wouter van der Steen passeerde. De thuisploeg trok de stand in de tweede helft gelijk via Joeri Schroijen. Met het punt schieten beide teams niets op. VVV zakt zelfs een plek.

FC Eindhoven
1 - 1
Jong AZ
Jong AZ

FC Eindhoven trof met Jong AZ de best presterende beloftenploeg in de KKD dit seizoen, het werd een gelijkspel in Brabant. Ricuenio Kewal brak tien minuten in de tweede helft de wedstrijd open namens de bezoekers, Ozan Kökcü maakte vervolgens gelijk. Het nieuwe puntenverlies zorgt ervoor dat Eindhoven op een pijnlijke veertiende plek blijft staan. De club deed de afgelopen seizoenen mee in de subtop en mocht telkens op voor promotie, dat lijkt dit seizoen een lastig verhaal te worden.