Mustafi, tot voor kort zelfs onbekend bij zijn ploeggenoten

Reacties

Met zijn rake kopbal in de negentiende minuut zorgde hij voor een vlotte start van Die Mannschaft. En ook de 2-0 werd ingeleid door Shkodran Mustafi. Na een lange pass van Oekraïne op acrobatische wijze te hebben onderschept, brak Duitsland in de slotminuut uit waarna Bastian Schweinsteiger uit de voorzet van Mesut Özil scoorde. Waardoor niet Thomas Müller of Mario Götze de gevierde man was, maar Mustafi.

Mustafi, tot voor kort zelfs onbekend bij zijn ploeggenoten

Een 24-jarige verdediger waarvan het grote Duitse voetbalpubliek tot twee jaar terug niet of nauwelijks had gehoord. Mr. Unbekannt, zo werd de zoon van Albanese ouders met roots in Macedonië geïntroduceerd. Voor aanvang van het WK 2014 werd Mustafi door bondscoach Joachim Löw verrassend bij de selectie gehaald. Een verdediger die een sterk seizoen kende bij Sampdoria, maar opvallend genoeg nooit Bundesliga had gespeeld. Slechts de vaste volgers van Hamburger SV hadden Mustafi ooit aan het werk gezien toen toenmalig hoofdtrainer Martin Jol hem in 2008/09 enkele malen met de A-selectie liet meetrainen.

Maar daarna vertrok de verdediger op zeventienjarige leeftijd naar Everton. Om via de grijze middenmoot van de Serie A in 2014 te belanden bij Valencia. Niet de ideale voorwaarden om in Duitsland wekelijks de voorpagina's te halen. 'Ik was een tijdje van de Bildfläche verdwenen', zo stelde Mustafi nuchter vast.

Een grappige anekdote uit 2014 is dat Miroslav Klose met de verdediger samen op een persverplichting van de Duitse ploeg verscheen. Trots vertelde Mustafi dat hij een jaar eerder tegen de veteraanspits had gespeeld tijdens de competitiewedstrijd Lazio-Sampdoria. Klose keek verwonderd en bekende zich van de ontmoeting met een landgenoot niets meer te herinneren…

Ook toenmalig captain Philipp Lahm moest toegeven de in Bad Hersfeld opgegroeide verdediger nooit aan het werk te hebben gezien. 'Italiaans voetbal kijk ik niet zo heel vaak…' Maar Mustafi kreeg, zij het na het wegvallen van de geblesseerde Marco Reus, een plaatsje in de 23-koppige WK-selectie en speelde zowaar drie van de eerste vier wedstrijden. In Brazilië sliep hij op de kamer met de destijds 36-jarige Klose, die drie jaar jonger is dan Mustafi's vader.

'Voor het WK dacht ik nog even dat het een fout was om zo vroeg naar het buitenland te gaan', bekent Mustafi. 'Maar gezien mijn ontwikkeling heeft het goed uitgepakt. Door mijn ervaringen in Engeland, Italië en Spanje spreek ik verschillende talen en ben als voetballer rijper dan andere jongens van mijn leeftijd. De afgelopen jaren heb ik in verschillende systemen gespeeld, op verschillende posities. Ik kan mij eenvoudig aanpassen.’

Niettemin was er sinds 2014 geen sprake van een heel constante loopbaan als international. Zondag speelde Mustafi, als vervanger van de niet-fitte Mats Hummels pas zijn elfde interland. Tijdens de kwalificatiereeks kwam hij welgeteld één keer in actie, tijdens de weinig spannende 4-0 zege op Gibraltar. Mustafi zat er altijd wel dicht tegenaan, maar als het erom ging prevaleerde Löw andere verdedigers. Zelfs na het uitvallen van de zwaargeblesseerde Antonio Rüdiger en de pijntjes bij Hummels bestonden twijfels.

Als partner van Jérôme Boateng werd eerder nog gedacht aan Benedikt Höwedes, die tegen Oekraïne als rechtsback stond opgesteld. Vanwege personale problemen startte de achterban de afgelopen maanden nog een vergeefse lobby voor Leicester City's held Robert Huth, ook zo'n noeste verdediger wiens capaciteiten vooral bekend zijn buiten de Duitse landsgrenzen.

Uiteindelijk viel zondag de keuze toch op Mustafi. Vanwege zijn fysieke spel en klasse bij standaardsituaties, iets dat hij de voorbije twee seizoenen ook regelmatig bij Valencia had laten zien. Mocht Mats Hummels donderdag fit zijn voor de burenclash met Polen, zal de oude situatie waarschijnlijk terugkeren. Maar Joachim Löw zal dan weten dat hij dankzij de Onbekende ruimer in zijn defensieve opties zit dan hij zelf kon vermoeden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.