Wereldkampioen Duitsland begint EK met zege

Duitsland is het EK begonnen met een gedegen overwinning. Oekraïne werd in Lille met 2-0 verslagen.

Shkodran Mustafi dankte zijn plaats in de Duitse basis tegen Oekraïne aan de fysieke ongemakken van Mats Hummels (bijna hersteld) en Antonio Rüdiger (met knieblessure naar huis). Juist hij brak in de negentiende minuut de ban namens Duitsland. De verdediger kopte knap raak na een vrije trap van Toni Kroos, die tien minuten later aan de basis stond van een uitgelezen kans op de 2-0. Sami Khedira liet oog in oog met keeper Andriy Pyatov na deze te verzilveren.

Oekraïne liet zich in de eerste helft zien als een geduchte tegenstander. De Duitse doelman Manuel Neuer werd op de proef gesteld door Yevhen Konoplyanka en Yevhen Khacheridi. Bovendien ontsnapte Duitsland aan de gelijkmaker, toen Jérôme Boateng (foto onder) na het blokken van een voorzet van Konoplyanka de bal op de eigen doellijn acrobatisch redding bracht. Daarnaast werd een Oekraïense treffer afgekeurd wegens buitenspel van Andriy Yarmolenko.

Na rust was het beeld aanvankelijk vergelijkbaar met de Duitse jacht op de tweede treffer en de Oekraïense dreiging van de gelijkmaker. Zo schoot Kroos tegen de lat en vond Khedira opnieuw Pyatov op zijn weg. Aan de andere kant weerhield Neuer Yaroslav Rakitskyi ervan dat die met een vrije trap de 1-1 op het scorebord bracht.

Naarmate de tweede helft vorderde nam de Oekraïense dreiging af. De regerend wereldkampioen liet lang na de genadeklap uit te delen. Mesut Özil strandde in de slotfase op Pyatov, kort voordat een misverstand tussen Neuer en Mustafi met een sisser afliep. Pas in extra tijd maakte invaller Bastian Schweinsteiger een einde aan de onzekerheid.

Duitsland gaat dankzij de zege in Groep C aan de leiding voor Polen, dat eerder op de dag met 1-0 won van Noord-Ierland. Donderdag staan de twee winnende ploegen van de groep in Parijs tegenover elkaar.

Lees over deze wedstrijd ook een uitgebreide analyse op VI.nl. Ook kiest onze analyticus een Man van de Wedstrijd en worden de cijfers uitgedeeld.