Moura blikt terug op heldenrol tegen Ajax: 'Krijg er elke week nog berichten over'

Exact vijf jaar geleden werd Lucas Moura (31) de man die voor eens en altijd de geschiedenisboeken in gaat als dé kwelgeest van Ajax. Met een hattrick namens Tottenham Hotspur voorkwam hij in 2019 dat de Amsterdammers de Champions League-finale haalden. Daar wordt de Braziliaan nog elke week aan herinnerd.

Ajax
Ajax
2 - 3
Tottenham Hotspur

Ajax stond al met één been in de finale. Het won in Londen met 0-1 en stond in eigen huis ook nog met 2-0 voor. Maar Moura brak de Amsterdamse harten met een hattrick in de tweede helft, waarvan één goal diep in de blessuretijd. 'Die wedstrijd is vijf jaar geleden, maar ik herinner het me alsof het gisteren was', blikte Moura terug in een interview met de Braziliaanse tak van ESPN.

'Na de nederlaag in eigen huis ging ik naar de fans om ze te bedanken. Ik vroeg ze om erin te blijven geloven. In de return kwamen we met 2-0 achter, maar ik had altijd het geloof dat we door zouden gaan. Ik weet nog dat de coach in de rust zei dat we een goal moesten maken, dan zouden we weer helemaal terug in de wedstrijd zijn. In de tweede helft zetten we Ajax meer onder druk.'

Hij maakte twee snelle goals in het eerste kwartier van de tweede helft. De laatste liet op zich wachten tot minuut 96. 'Deze wedstrijd is absoluut het hoogtepunt van mijn loopbaan. Dit doen in de halve finale van de Champions League, de belangrijkste competitie die er is. Dit is mijn meest magische wedstrijd ooit. Toen ik scoorde, leek het alsof het stadion leeg was. Helemaal stil. Bij mij was er een explosie van gevoelens. Ik wist niet eens hoe ik het moest vieren.'

Vijf jaar na dato blikte Voetbal International terug op tien vergeten feitjes over de halve finale tussen Ajax en Tottenham Hotspur.

'Ik dacht aan mijn kindertijd, aan mijn familie thuis. Hoe moet dat voor hen wel niet geweest zijn? Waanzinnig. Elke keer als ik eraan terugdenk, krijg ik weer kippenvel. Ik krijg nog elke week berichten op sociale media over die wedstrijd. Op straat word ik erop aangesproken. Ajax was een geweldig team en de sensatie van het toernooi, maar het blijft voetbal. Ik kan daar alleen God voor bedanken.'