Moeskroen ultieme kat in het nauw: proflicentie nu écht in gevaar

Reacties

Moeskroen blijft komend seizoen mogelijk verstoken van profvoetbal. De plaatselijke trots Excel Moeskroen heeft als enige Belgische profclub geen licentie voor komend seizoen gekregen.

Moeskroen ultieme kat in het nauw: proflicentie nu écht in gevaar
© Pro Shots

In België wordt de vinger aan de pols gehouden met een stoplicht-principe. Clubs die hun zaken op orde hebben krijgen groen licht en worden met rust gelaten, terwijl extra aandacht wordt besteed aan de clubs die financieel problemen hebben.

Na de laatste ronde langs de profclubs is er groen licht voor slechts vier clubs uit de Pro League: Club Brugge, KV Kortrijk, Charleroi en RC Genk. Bij alle andere profclubs heeft de licentiecommissie het licht op oranje gezet.

Excel Moeskroen is daarbij de uitzondering met rood licht. Voor de zevende keer in de laatste acht jaar is Les Hurlus een licentie in eerste instantie ontzegd, omdat 'het voortbestaan van de club tot 30 juni 2023 (einde seizoen) niet gegarandeerd kan worden'. Een gang naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) kan soelaas bieden. Zo weten ze uit eigen ervaring. De afgelopen jaren bleef de club behouden voor het profvoetbal na een succesvolle beroepsprocedure bij het BAS.

Maar de donkere wolken zijn dit keer donkerder. De licentiecommissie oordeelde dat de situatie zo nijpend is dat Moeskroen bij een vergeefs beroep bij het BAS zelfs zal moeten afdalen naar de tweede klasse bij de amateurs met puntenstraf van drie punten.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.