Moeizame generale repetitie Ajax tegen Excelsior

Ajax heeft in de eigen Arena een povere overwinning geboekt op Excelsior (4-1). De Amsterdammers, woensdag in de Champions League uitkomend tegen Real Madrid, speelden erg slordig en maakten het zichzelf onnodig lastig. De Kralingers hielden zodoende nog lang hoop op een stuntje.

De ploeg van trainer Frank de Boer, waar Ismail Aissati op de linkerflank de voorkeur kreeg boven de licht geblesseerde Lorenzo Ebecilio, kwam na tien minuten spelen op voorsprong toen Jan Vertonghen een handig wippertje van Christian Eriksen laag in het doel (buiten bereik van doelman Wesley de Ruiter) volleerde.

Toen Samuel Scheimann na een goed half uur spelen de rode kaart kreeg van arbiter Richard Liesveld na een grove en onbesuisde charge op de benen van Miralem Sulejmani, leek de buit al zo goed als binnen voor Ajax. Dat gevoel werd versterkt toen Vertonghen niet veel later zijn tweede doelpunt van de avond liet aantekenen: een kopbal op aangeven van Theo Janssen.

Het laatste woord in de eerste helft was echter verrassend genoeg voor Excelsior. De pijlsnelle Darren Maatsen (hij kreeg voorin de voorkeur boven de sterke, maar trage Leen van Steensel) kopte op slag van rust bij de tweede paal een voorzet van Mitchell Te Vrede binnen: 2-1.

In de tweede helft voetbalde Ajax vooral tegen zichzelf. De Amsterdammers oogden nonchalant en leken met het hoofd al bij de naderende CL-ontmoeting met Real Madrid. Excelsior mocht lange tijd hoop houden op een stiekem puntje in de Arena. Dat kwam er niet. Na een goed uur spelen legde Liesveld de bal makkelijk op de stip nadat Kevin Wattamaleo Nicolas Lodeiro licht toucheerde in het strafschopgebied.

Het buitenkansje werd door Miralem Sulejmani via de binnenkant van de paal verzilverd. Lodeiro bepaalde met een rake vrije trap de eindstand op 4-1. Ajax komt met de winst op 27 punten uit vijftien duels. Excelsior blijft op doelsaldo voorlaatste en zeventiende met zeven punten. Foto: VI Images