Missers Boere komen FC Twente duur te staan in degradatiekraker

Roda JC heeft in de absolute slotfase een dure nederlaag tegen FC Twente voorkomen. Lange tijd leek de ploeg van trainer Gertjan Verbeek op weg naar de zege, maar in extremis kwamen de Kerkradenaren langszij: 1-1.

Bij de thuisploeg was er direct een plekje in de voorhoede vrijgemaakt voor Donis Avdijaj, de kersverse huurling van Schalke 04. Bij de bezoekers stond aanwinst Adam Maher in de basis, terwijl ook Richard Jensen zijn debuut maakte. De oudere broer van ploeggenoot Frederik Jensen hield verdediger Jos Hooiveld uit de basis. Stefan Thesker ontbrak door een blessure.

Op basis van de statistieken hoefde FC Twente zich geen zorgen te maken, omdat het de laatste tien onderlinge duels met de Kerkradenaren niet verloor. Kijkend naar de ranglijst lag het wat anders, want de mannen van Verbeek begonnen het duel als nummer zestien met vijftien punten, vier punten meer dan opponent Roda JC en hekkensluiter Sparta Rotterdam.

Al in de eerste minuut moest het duel even wordt stilgelegd door arbiter Reinold Wiedemeijer, omdat er vanuit het Tukkerse vak vuurwerk op het veld werd gegooid. Wat er qua voetbal volgde, was zeker geen vuurwerk. De thuisploeg probeerde het wel, maar een zwabberbal van Adil Auassar en even later een kopbal van Dani Schahin zorgden niet voor de openingstreffer. Op slag van rust leken de bezoekers uit het niets op voorsprong te komen, maar Tom Boere schoot van dichtbij de bal via doelman Hidde Jurjus op de paal.

Twente probeerde na de hervatting wat meer het spel te maken en dat resulteerde al snel in een treffer. De compleet vrijstaande Haris Vuckic rondde op aangeven van spelmaker Oussama Assaidi een prima aanval van de Tukkers af, waarmee de Sloveense middenvelder na 53 minuten tekende voor de 0-1. Vlak daarna was Boere weer onfortuinlijk. De spits slaagde er na een glijpartij van Frederic Ananou niet in om oog in oog met Jurjus de voorsprong te verdubbelen: hij schoot wederom op de paal.

Late gelijkmaker
De Tukkers leunden vervolgens achterover en lieten Roda het spel maken, iets waar de ploeg van trainer Robert Molenaar pas in de absolute slotfase van profiteerde. Een schot van Schahin verdween in de handen van Joël Drommel, terwijl Avdijaj in een poging van afstand net naast de verkeerde kant van de paal zag eindigen. Zeven minuten voor tijd kreeg Guliano van Velzen de grootste kans namens de thuisploeg, maar van dichtbij kreeg hij de bal niet over de doellijn doordat Drommel zich ervoor wierp. Het lukte de Koempels pas in de laatste minuut om langszij te komen. Een voorzet van Mikhail Rosheuvel belandde op het hoofd van Schahin, die hier dankbaar gebruik van maakte en de bal in het doel kopte: 1-1.

Met het gelijkspel schieten beide ploegen weinig op. Twente komt op zestien punten uit negentien duels en neemt het volgende week in eigen huis op tegen koploper PSV. Voor Roda JC zijn de zorgen nog wat groter met slechts twaalf punten uit zeventien wedstrijden, maar het kan volgende week op herkansing in eigen huis tegen Excelsior.