Misser Zlatan fataal, sprookje Van der Gaag ten einde

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Paris Saint-Germain is in de halve finale uitgeschakeld in het Franse bekertoernooi • De Franse topclub moest in de strafschoppenserie zijn meerdere erkennen in Évian TG • De missers van de ervaren krachten Zlatan Ibrahimovic en Thiago Silva luidden de uitschakeling in • In de reguliere speeltijd werd het 1-1 dankzij treffers van Javier Pastore (PSG) en Saber Khlifa (Évian TG) • Évian, nummer zestien in de Ligue 1, plaatste zich door de overwinning voor de halve finales • Paris Saint-Germain verloor daarnaast Thiago Motta, die in de tweede verlenging een rode kaart kreeg •

• Girondins Bordeaux heeft zich door de overwinning op RC Lens bij de laatste vier gevoegd in het toernooi om de Coupe de France • Lens kwam na ruim tien minuten op voorsprong dankzij een eigen doelpunt van Cédric Carrasso, maar zag de bezoekers uiteindelijk wel met de winst naar huis gaan • Vlak voor tijd besliste Cheick Tidiane Diabaté de wedstrijd met zijn treffers in de 81ste en 86ste minuut, terwijl Zakaria Bergdich namens Lens de eindstand bepaalde: 2-3 • De gelijkmaker namens Bordeaux werd aangetekend door Grégory Sertic • • Het bekersprookje heeft voor Mitchell van der Gaag niet geleid tot een finaleplaats • Met tweedeklasser Belenenses, dat onlangs promoveerde naar het hoogste niveau, sneuvelde de trainer in de halve finale • In de return tegen Vitória Guimarães moest een 2-0 nederlaag worden weggewerkt, maar Belenenses leed op bezoek bij de Liga Sagres-club een 1-0 nederlaag • Namens de thuisclub was Matias de matchwinner • • Fenerbahçe is het eerste halve finale-duel in de Turkse beker niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel tegen Eskisehirspor • Bij de Turkse topclub ontbrak de Nederlander Dirk Kuijt, hij werd gespaard • Namens Eskisehirspor nam Erkan Zengin de openingstreffer voor zijn rekening, terwijl Mehmet Topal na twintig minuten de eindstand bepaalde •

• Sivasspor is de strijd om een finaleplaats wel begonnen met een zege • Trabzonspor werd met 2-1 verslagen • Namens het elftal van trainer Riza Çalimbay waren Aattif Chahechouhe en Erman Kiliç de doelpuntenmakers in Sivas • Marek Sapara zorgde met zijn treffer in de slotfase voor een betere uitgangspositie voor Trabzonspor in de return • • FC Basel blijft op koers voor drie prijzen • De koploper in Zwitserland, die ook nog in de race is voor de winst van Europa League, bereikte de finale van de nationale beker • Dat ging ten koste van FC Sion • Michael Dingsdag kon niet voorkomen dat Valentin Stocker als matchwinner van het veld stapte • In de finale treft FC Basel Grasshoppers, dat FC Zürich op eigen veld met 2-1 versloeg • Tim de Cler, Edwin Linssen, Serginho Greene, Nassir Maachi en Gregoor van Dijk hebben hun hoop op de Cypriotische beker moeten opgeven • In de halve finale maakte Apollon Limassol een einde aan de illusies van AEK Larnaca, de club van de vijf Nederlanders • Na de 2-0 nederlaag in de heenwedstrijd kwam AEK Larnaca in de return niet verder dan een 1-1 gelijkspel • Apollon Limassol staat in de finale tegen stadsgenoot AEL Limassol • • Zenit Sint-Petersburg heeft zich met pijn en moeite geplaatst bij de laatste vier in het Russische bekertoernooi • De club van trainer Luciano Spalletti versloeg Kuban Krasnodar na het nemen van strafschoppen • Beide ploegen kwamen in de voorgaande 120 minuten niet tot scoren • Namens Zenit werd Vyacheslav Malafeev de held van avond • De doelman stopte drie strafschoppen waardoor Zenit doorgaat naar de halve finales •

• CSKA Moskou heeft zich verzekerd van de halve finales • Op eigen veld won de ploeg van trainer Leonid Slutsky met 3-0 van tweedeklasser Enisey Krasnoyarsk • Doelpuntenmakers namens CSKA, waar Rasmus Elm in de basis startte, waren Vágner Love, voormalig VVV-Venlo-aanvaller Ahmed Musa en Pavel Mamaev •

• Invaller Samuel Eto'o heeft op zijn beurt FC Anzhi ten koste van Dinamo Moskou (1-0) naar de laatste vier geloodst • De aanvaller, die na ruim een uur zijn entree maakte, besliste in de eerste verlenging vanaf elf meter de wedstrijd in het voordeel van de ploeg van trainer Guus Hiddink • Namens de Moskovieten maakte voormalig PSV-aanvaller Balasz Dzsudzsák de wedstrijd vol • Daarentegen ontbrak Otman Bakkal wederom in de wedstrijdselectie van trainer Dmitry Khokhlov, die net als de middenvelder een verleden bij PSV heeft • Bakkal speelde dit seizoen slechts vijf duels, allemaal als invaller • Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.