Minimalistisch Fortuna geeft zege uit handen door oliedomme overtreding

Fortuna Sittard en PEC Zwolle hebben vrijdagavond op de valreep gelijkgespeeld. De angstige ploegen hielden elkaar in het degradatieduel lang in bedwang, maar een zeldzame opleving van de thuisploeg leek genoeg voor de punten. Leek, want in de slotfase kwam PEC dankzij de VAR nog langszij.

Fortuna Sittard
1 - 1
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Fortuna en PEC begonnen als nummer zestien en vijftien aan het duel in Sittard. De winnaar zou goede zaken doen in de race om handhaving, want beide teams stonden voor aanvang op 25 punten. Het belang en de spanning waren ervan af te zien in Sittard, want van goed voetbal was geen sprake.

Voor rust was PEC het meest dreigend. Vito van Crooy schoot over na goed werk van Pelle Clement, die vorige week nog het feestvarken was met zijn winnende 4-3 tegen Vitesse. Kenneth Paal schoot van afstand naast en Mike van Duinen vond Alexei Koselev op zijn weg. Van Fortuna werd in aanvallende zin weinig vernomen, alleen Rasmus Karjalainen meldde zich bij een kans voor de neus van doelman Michael Zetterer.

Of het kwam door het Limburgse fluitconcert in de rust of een flinke peptalk; Fortuna kwam in de tweede helft dreigender voor de dag. De aanvallende intenties waren meer duidelijk en PEC had minder in de melk te brokkelen. Op grote kansen was het wachten tot de zeventigste minuut. Het was wel direct raak bij die eerste grote mogelijkheid.

Mark Diemers toonde zich daarbij eens te meer zeer belangrijk voor Fortuna. Zijn kapbeweging naar zijn goede been bleek Yuta Nakayama te machtig, zoals het schot op doel niet klemvast gepakt kon worden door Zetterer. De sluitpost moest lijdzaam toezien hoe George Cox de rebound binnenschoot (foto onder). In zijn blijdschap botvierde de doelpuntenmaker zijn emoties op de cornervlag, die er met een flinke trap aan moest geloven.

PEC probeerde het daarna nog wel, maar had hulp van de VAR nodig om de gelijkmaker op het scorebord te krijgen. Bij een heuse scrimmage voor de neus van Koselev trok Tesfaldet, die wel goed inviel, op oliedomme wijze aan het shirt van Clement. Arbiter Martin van den Kerkhof werd door de VAR op die overtreding gewezen en kon niet anders dan naar de penaltystip wijzen. Lennart Thy benutte de penalty en zorgde zo voor de eindstand. In de race om handhaving kon die goal nog wel eens belangrijk worden.