PEC van de hel naar de hemel: tragedie wordt volksfeest in Zwolle

In de strijd tegen degradatie heeft PEC Zwolle op bizarre wijze uitstekende zaken gedaan. Na een pikstart, een dubbele dreun, een comeback, een dreigende tragedie én een Houdini-act werd Vitesse verslagen.

PEC Zwolle
4 - 3
Vitesse
Vitesse

PEC ploetert zich dit seizoen een weg door de Eredivisie. Tot aan dit speelweekend stonden De Blauwvingers zestiende, met maar vier punten voorsprong op plek zeventien, die aan het einde van de rit directe degradatie betekent. Van de laatste tien Eredivisie-wedstrijden werd er bovendien maar eentje gewonnen. 'Ik kan me niet herinneren dat ik me in mijn carrière zoveel zorgen heb gemaakt als dit seizoen', sprak aanvaller Mike van Duinen eerder deze week nog in VI. 'We kunnen geen wedstrijd meer verliezen dit seizoen. Daar komt het eigenlijk op neer. Of dat nu in deze formatie gebeurt of in een andere, het zal mij een worst zijn.'

Die nederlaag die PEC zich eigenlijk niet meer kon veroorloven, kwam er ook niet. De manier waaróp PEC won, was krankzinnig. De thuisploeg kende een goed begin, al na vijf minuten was het raak. Dean Huiberts combineerde na een fraaie actie met Van Duinen, waarna Gustavo Hamer met een diagonale knal de 1-0 op het scorebord zette. De manier waarop de gelijkmaker viel, was echter typerend voor de malaise bij PEC. Het cliché 'in de hoek zitten waar de klappen vallen' lijkt namelijk behoorlijk op PEC van toepassing.

Nauwelijks een minuut na de 1-0 schoot Vitesse-keeper Remko Pasveer de bal naar voren, waarna eerst Kenneth Paal slecht ingreep en vervolgens Yuta Nakayama verschrikkelijk in de fout ging. Zijn terugspeelbal was dramatisch, Tim Matavz pikte de bal op en schoof de gelijkmaker binnen. Na een halfuur had Vitesse het zelfs helemaal omgedraaid, dankzij een schitterende knal in de bovenhoek van Oussama Tannane. PEC kon dus niet alleen opnieuw beginnen, maar zocht de kleedkamer zelfs op met een achterstand.

Volksfeest
Een kwartier na rust stuurde PEC-trainer John Stegeman vervolgens Reza Ghoochannejhad naar het front, om alsnog minimaal een gelijkmaker te forceren, en dat sorteerde een paar minuten later al bijna effect. Na een lage voorzet van Hamer leek de spits de bal voor het intikken te hebben, maar hij faalde jammerlijk. Dat deed Paal een dik kwartier voor tijd niet. Ghoochannejhad stond klaar om een voorzet van de mee opgekomen verdediger binnen te tikken, maar Paal deed het zelf en passeerde Pasveer: 2-2.

Daarmee was het spektakel nog niet eens begonnen, dat werd bewaard voor de laatste drie à vier minuten (inclusief blessuretijd). Nadat Ghoochannejhad een enorme kans verprutste, kreeg PEC een goedkope penalty. Bij een voorzet van Pelle Clement probeerde de glijdende Eli Dasa de bal te blokken. Scheidsrechter Allard Lindhout oordeelde echter dat hij dat met de arm deed. Dat was de vraag, en áls dat al zo was, dan deed Dasa het niet opzettelijk. De penalty bleef echter staan, en die werd benut door Ghoochannejhad.

Direct daarna ging de blessuretijd in, en twee minuten daarna kreeg Vitesse een vrije trap. Die werd genomen door Tannane en verdween via de PEC-muur binnen, tot ontsteltenis van iedereen in Zwolle. De mensen die al in zak en as zaten, konden enkele tellen later alsnog enorm juichen. Uit een corner werkte Clement in de 94ste minuut de 4-3 binnen, waarmee hij een waar volksfeest ontketende, want het was meteen afgelopen.