'Mijn prijzen met Barça en Chelsea gelijk aan IJsland op WK'

IJsland staat aan de vooravond van een unieke gebeurtenis. Tenminste, als het Kroatië de baas is in de komende play-offwedstrijden. In dat geval plaatst IJsland zich voor eerst in de geschiedenis voor het WK. Belangrijke factor in de ploeg van de Zweedse bondscoach Lars Lagerbäck is Kolbeinn Sigthórsson (foto).

'Mijn prijzen met Barça en Chelsea gelijk aan IJsland op WK'

De centrumspits van Ajax, die in de nationale ploeg de voorkeur krijgt boven Eredivisietopscorer Alfred Finnbogason (SC Heerenveen), kreeg in de aanloop naar misschien wel zijn belangrijkste wedstrijd als profvoetballer rust van zijn coach. En dat heeft de aanvaller goed gedaan.

'Ik kon die rust gebruiken. Ik heb de laatste periode veel wedstrijden onder grote druk gespeeld, dus het was goed om even vrij te zijn', zegt Sigthórsson in de IJslandse media. Finnbogason maakt met zijn vele doelpunten indruk in de Nederlandse competitie (14), de spits van Ajax drukte vooral zijn stempel tijdens de WK-kwalificatiecyclus van zijn land.

Sigthórsson kwam zes keer in actie in de kwalificatiereeks en was daarin vier keer trefzeker. Met name in de laatste drie wedstrijden bleek de spits van grote waarde. Door de overwinningen op respectievelijk Albanië (2-0) en Cyprus (2-0) en het gelijkspel tegen Noorwegen (1-1) plaatste IJsland zich definitief voor de play-offs om een WK-ticket. In alle drie de duels was Sightórsson trefzeker.

v.l.n.r (achter): Eidur Gudjohnsen, Gylfi Sigurdsson, Ragnar Sigurdsson, Birkir Saevarsson en Kolbein Sigthórsson. V.l.n.r (voor): Ari Skulason, Johann Berg Gudmundsson, Birkir Bjarnason, Hannes Thor Halldorsson en Aron Gunnarsson
v.l.n.r (achter): Eidur Gudjohnsen, Gylfi Sigurdsson, Ragnar Sigurdsson, Birkir Saevarsson en Kolbein Sigthórsson. V.l.n.r (voor): Ari Skulason, Johann Berg Gudmundsson, Birkir Bjarnason, Hannes Thor Halldorsson en Aron Gunnarsson

Met de goede vorm van de laatste tijd staat de IJslander te popelen om geschiedenis te schrijven voor zijn land. 'Ik kijk enorm uit naar deze wedstrijden. Het zal niet moeilijk zijn om me te motiveren voor deze duels', aldus Sigthórsson. 'We hebben voldoende mogelijkheden. Kroatië heeft een sterk team, maar wij ook.'

Grote voetballers zonder WK
Mocht IJsland zich plaatsen voor de eindronde in Brazilië dan is Eidur Gudjohnsen in ieder geval verlost van zijn WK-syndroom. Gudjohnsen staat, gezien zijn leeftijd van 35 jaar, voor zijn laatste kans om te kunnen schitteren op het grootste mondiale voetbalevenement.

Eidur Gudjohnsen in het shirt van Chelsea, de club waar hij van 2000 tot en met 2006 onder contract stond.
Eidur Gudjohnsen in het shirt van Chelsea, de club waar hij van 2000 tot en met 2006 onder contract stond.

'IJsland vertegenwoordigen op het WK in Brazilië zou voor mij net zoveel betekenen als mijn prijzen met Chelsea en Barcelona. Dat zegt genoeg', aldus Gudjohnsen in de Engelse media. 'Dat waren geweldige prijzen en die gaven mij veel voldoening. Een WK is anders, een andere sensatie. Maar past zeker in dat rijtje.'

De ervaren IJslander, die op dit moment uitkomt voor Club Brugge, speelde voor gerenommeerde clubs als PSV, Chelsea, Tottenham Hotspur en Barcelona, waarmee hij in 2009 de Champions League won. Waar zijn ploeggenoten van toen in de zomermaanden tijdens een eindtoernooi druk doende waren, moest Gudjohnsen telkens toekijken. En daar hoopt hij in de komende wedstrijden een eind aan te maken.

Maar mocht IJsland toch de boot missen dan lijkt Gudjohnson zich definitief in het rijtje te scharen van grote voetballers als Ryan Giggs, Jari Litmanen en George Weah. Giggs, Litmanen en Weah wonnen prijzen met respectievelijk Manchester United, Ajax en AC Milan, maar namen nooit deel aan een WK met Wales, Finland en Liberia.

Record
Mocht IJsland zich plaatsen voor het WK, dan neemt het land het record over van Trinidad & Tobago, dat in 2006 als kleinste land qua inwoners deelnam aan het WK in Duitsland. Onder leiding van Leo Beenhakker haalde Trinidad slechts één punt in de poule met Engeland, Zweden en Paraguay. In Trinidad & Tobago wonen 1,2 miljoen mensen, IJsland heeft ruim driehonderdduizend inwoners.

Vrijdag neemt IJsland het in eigen land op tegen Kroatië. Vier dagen later, op dinsdag, valt de beslissing in Zagreb. De winnaar over twee play-off-wedstrijden plaatst zich voor de wereldkampioenschappen van volgend jaar zomer. (Jarno Verweij)

Bekijk hier al onze video's