'Mexico is eindelijk af van minderwaardigheidscomplex'

Na het winnen van het Olympisch voetbaltoernooi in Londen is Mexico vastberaden om ook op de Confederations Cup in Brazilië hoge ogen te gooien. Met Gerardo Torrado (foto) heeft El Tri een ervaringsdeskundige in de ploeg.

'Mexico is eindelijk af van minderwaardigheidscomplex'

De nu 34-jarige Torrado (speler van Cruz Acul) was veertien jaar geleden onderdeel van het team dat op 4 augustus 1999 Brazilië versloeg. Als twintigjarig talent zag hij vanaf de bank hoe zijn ploeggenoten in het eigen Azteca-stadion in Mexico City afrekenden met de vicewereldkampioen (4-3).

'Dat was een grote stap voorwaarts in mijn carrière', zegt Torrado in een interview op de FIFA-website. 'We lieten de wereld toen zien dat Mexico een elftal heeft om trots op te zijn en dat we in staat zijn om goed voetbal te spelen en ons te meten met de allerbesten.'

Dat het succes plaatsvond in eigen land is wel typerend voor de voetbalhistorie van de Mexicaanse nationale ploeg. Alleen als gastland reikte de voetbalgrootmacht van Noord- en Midden- Amerika ooit tot de laatste acht op een WK (in 1970 en 1986). Buiten de eigen landsgrenzen kwam Mexico nimmer verder dan de achtste finale. Vorig jaar lieten de Mexicanen zien wel degelijk te kunnen presteren op vreemde bodem, door tijdens de finale van de Olympische Spelen op Wembley van, opnieuw, Brazilië te winnen dankzij twee goals van Oribe Peralta (2-1, foto). Volgens Torrado is dat het teken dat zijn land klaar is om ook op grote eindronden als de Confederations Cup en het WK ver te komen.

'We zijn eindelijk af van het minderwaardigheidscomplex dat we ooit hadden. Tegenwoordig weten Mexicaanse voetballers waartoe ze in staat zijn en hebben ze het vertrouwen en de kwaliteiten om succesvol te zijn', aldus Torrado, die met 141 interlands op de Spaanse doelman Iker Casillas na (145 caps) de meest ervaren international is tijdens het zaterdag door Brazilië en Japan geopende Festival der Kampioenen.

Dat Mexico met Italië een ware Angstgegner treft, van wie het in de elf voorgaande ontmoetingen alleen de laatste in 2010 won, is voor Torrado geen reden om te denken dat Mexico de komende twee weken in Brazilië geen indruk kan maken. 'Het zal niet gemakkelijk worden, maar dat weet je in een sterk bezet toernooi als de Confederations Cup. Ik denk dat Mexico het goed gaat doen.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen