Met deze RB Leipzig-uitblinker krijgt Oranje te maken op het EK

Reacties

RB Leipzig schreef deze week historie door de kwartfinale van de Champions League te bereiken ten koste van Tottenham Hotspur. Oranje opgelet: het was een Oostenrijker die de ploeg van José Mourinho over de knie legde.

Met deze RB Leipzig-uitblinker krijgt Oranje te maken op het EK
© Pro Shots

Marcel Sabitzer groeide namelijk uit tot de grote beul van Tottenham. De Londenaren reisden al met weinig vertrouwen af naar Duitsland; ze stonden voor de zware opgave om de 0-1 thuisnederlaag weg te poetsen. Het laatste sprankje hoop werd door Sabitzer vervolgens binnen 21 minuten van tafel geveegd: 2-0. De 25-jarige middenvelder deed Spurs pijn met een schot van afstand en een technisch knappe kopbal.

Het is een volgende mijlpaal in de bijzondere ontwikkeling van Sabitzer. Hij maakte in 2014 al de overstap van Rapid Wien naar Leipzig, dat hem eerst nog een jaar uitleende aan Red Bull Salzburg. Die club bezorgde hij met 19 doelpunten en 16 assists eigenhandig de Oostenrijkse landstitel. De twintigjarige Sabitzer wekte daarmee de interesse van meerdere topclubs, maar keerde terug naar Leipzig, om doodleuk een seizoen lang in de Tweede Bundesliga te spelen.

Hij groeide met de club mee van tweedeklasser naar titelkandidaat in de Bundesliga en inmiddels ook kwartfinalist in de Champions League, maar nooit stond hij in de schijnwerpers. Het ging de afgelopen jaren altijd over goalgetter Timo Werner, alleskunner Naby Keïta, die inmiddels voor Liverpool speelt, of rots in de branding Dayot Upamecano.

Julian Nagelsmann koestert zijn oogappel.
© Pro Shots
Julian Nagelsmann koestert zijn oogappel.

In de vijf seizoenen dat Sabitzer nu bij Leipzig speelt, cijferde hij zichzelf altijd weg. Maakte hij op jonge leeftijd furore als hangende spits, bij Leipzig speelde hij zonder morren ook als rechtsbuiten, aanvallende middenvelder of controleur. Sabitzer is een speler van het type Dirk Kuijt of James Milner. Voor hem wordt er altijd wel een plekje gevonden op het opstellingsformulier, omdat hij simpelweg altijd levert.

Sinds het vertrek van Diego Demme naar Napoli draagt Sabitzer nu ook de aanvoerdersband bij Leipzig en dus worden zijn prestaties steeds meer erkend. ‘Marcel heeft geen grote mond, hij is een introvert persoon, maar wel een heel fijn mens. Of hij nu vermoeid is of niet, je weet altijd wat je krijgt van hem: hij is altijd gretig, tactisch zeer intelligent en heeft altijd nog iets over in de slotfase ten opzichte van andere spelers’, zei Nagelsmann aan het begin van het seizoen.

Met 15 goals en 7 assists is Sabitzer nu al bezig aan zijn meest productieve seizoen in dienst van Leipzig en ook voor het nationale elftal van Oostenrijk was hij de meest waardevolle speler in de EK-kwalificatie. Het moge duidelijk zijn: het Nederlands elftal kan zijn borst natmaken voor de nieuwe ster van Oostenrijk, de tegenstander in de tweede poulewedstrijd van het EK.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.