Messi bezorgt Barcelona en Cillessen bekerwinst

Barcelona heeft zaterdag voor de 29ste keer de Copa del Rey gewonnen door met 3-1 te winnen van Alavés. Lionel Messi leidde zijn ploeg naar de bekerwinst. Barça greep eerder naast de titel in La Liga en strandde in de kwartfinale van de Champions League. De Spaanse beker wordt daardoor gezien als een troostprijs voor Barcelona.

De finale was de laatste officiële wedstrijd in Vicente Calderón, het stadion waar Atlético Madrid afscheid van neemt. Scheidend trainer Luis Enrique van Barcelona kreeg al na tien minuten een tegenvaller te verwerken. Gelegenheidsrechtsback Javier Mascherano raakte na een botsing met Marcos Llorente geblesseerd aan zijn hoofd en moest per brancard van het veld. Middenvelder André Gomes kwam voor hem in de ploeg en ging ook als rechtsback spelen.

De Catalaanse verdediging kwam even later nog in de problemen toen Alavés-aanvaller Ibai Gómez een poging waagde. Jasper Cillessen greep onvoldoende in, waardoor het schot via de linkerpaal voor de doellijn langs rolde, maar niet tegen de touwen werd geschoten. Cillessen debuteerde op 10 september vorig jaar voor Barça tegen Alavés en verloor toen met 2-1. Na de kans van Gómez miste Paco Alcácer aan de andere kant een mogelijkheid namens Barcelona, maar momenten later mocht hij toch juichen.

Lionel Messi zorgde namelijk voor de openingstreffer. Op aangeven van Neymar schoot de Argentijn de bal met veel gevoel buiten bereik van doelman Fernando Pacheco in de linkerhoek. In zijn zevenhonderdste officiële wedstrijd betekende dit zijn 565ste doelpunt. Lang kon Barça niet genieten van de voorsprong, want vanuit de aftrap kreeg Alavés een vrije trap waaruit de gelijkmaker viel. Linksback Theo Hernández, gehuurd van Atlético, schoot de bal van ongeveer twintig meter afstand over Cillessen heen in het doel.

De openingstreffer van Messi:

Barcelona ging toch met een comfortabele voorsprong rusten. De defensie van Alavés had geen antwoord op een voorzet van Gomes en Neymar stond - weliswaar in buitenspelpositie - klaar om binnen te tikken. In de extra tijd ging Messi voor een solo en rondde Alcácer na een sublieme pass van de Argentijn af in de verre hoek: 3-1.

De tweede helft was een stuk minder spectaculair. Na vijf minuten redde Pacheco knap op een schot van Alcácer. Barcelona was af en toe wel wat slordig, maar Cillessen kreeg weinig te doen. In de zeventigste minuut moest de Nederlandse doelman wel redding brengen en dat deed hij met moeite. Een minuut later leek Deyverson voor 3-2 te zorgen, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Barcelona geloofde het wel en gaf daarna geen doelpunt meer weg.

Jasper Cillessen kwam net tekort bij de gelijkmaker van Alavés.

Luis Enrique sluit zijn periode bij Barcelona af met zijn negende prijs. In zijn eerste twee seizoenen werd hij twee keer kampioen, won hij twee keer de Copa del Rey, een keer de Champions League, een keer de wereldbeker voor clubteams en een keer de Europese Super Cup. Begin dit seizoen greep hij ook nog de Spaanse Supercup. Ernesto Valverde wordt genoemd als de opvolger van Luis Enrique.

2001
Zo lukte het Alavés na rust niet om zich terug te knokken. Toch zal de nederlaag waarschijnlijk minder hard aankomen dan die in de UEFA Cup-finale van 2001 tegen Liverpool. Ook toen keken de Spanjaarden bij rust tegen een 3-1 achterstand aan, maar vocht de ploeg waar Jordi Cruijff toen speelde zich terug tot 3-3 en uiteindelijk 4-4 via Cruijff. In de verlenging ging Liverpool er alsnog met de beker vandoor door een eigen doelpunt van Delfí Geli.