Mertens blinkt uit op bevrijdende avond voor Younes

Napoli heeft mede dankzij de eerste goal van Amin Younes in Italiaanse dienst gewonnen van Udinese. De nummer twee van de Serie A toonde veerkracht in het doelpuntrijke duel, waarin Dries Mertens uitblonk. Eerder op de dag liet Atalanta Bergamo verrassend punten liggen.

Napoli
Napoli
4 - 2
Udinese
Udinese

Door onder andere een achillespeesblessure kwam Younes tot zondag nog maar 41 minuten in actie in de Serie A. Daarom moet de basisplaats tegen Udinese voor opluchting hebben gezorgd bij de ex-Ajacied, die vanaf links speelde in een 4-4-2-systeem waarin Arek Milik en Mertens de aanvallers waren.

Mertens hielp Younes in de zeventiende minuut aan een goede kans door hem aan te spelen in het strafschopgebied en bij het eerste schot van de Duitser in de Serie A was het direct raak. De buitenspeler plaatste de bal uitstekend in de verre hoek. Het leek een zorgeloze wedstrijd te worden voor Napoli, dat in de 26ste minuut op 2-0 kwam na opnieuw een assist van Mertens. José María Callejón scoorde door de bal met een stuit binnen te werken.

De wedstrijd keerde vervolgens behoorlijk. Kevin Lasagna zorgde na een halfuur voor de aansluitingstreffer en zes minuten later sloeg Udinese opnieuw toe. Hidde ter Avest, die net als Marvin Zeegelaar een basisplaats had (Bram Nuytinck is geblesseerd) gaf goed voor op Seko Fofana en de Ivoriaan maakte de 2-2. Tot overmaat van ramp voor Napoli viel vlak voor rust David Ospina ook nog uit. De doelman werd met een hoofdblessure naar het ziekenhuis gebracht, maar is wel bij kennis. Alex Meret viel in.

De vervanger van Ospina werd amper getest in de tweede helft. Het was eenrichtingsverkeer in Napels, waar Younes in de 56ste minuut werd gewisseld. Een minuut later was het raak. Milik maakte uit een corner van Callejón zijn vijftiende competitiegoal van het seizoen. Mertens deelde na eerder al twee assists te hebben gegeven in de zeventigste minuut de genadeklap uit met de 4-2. Napoli begeeft zich na de zege in niemandsland in de Italiaanse top. De achterstand op Juventus, dat zondag verloor bij Genoa, is vijftien punten en de marge ten opzichte van AC Milan, dat om 20.30 uur tegen Internazionale speelt, bedraagt negen punten.

Atalanta Bergamo
1 - 1
Chievo
Chievo

In de strijd om Europees voetbal liet Atalanta Bergamo verrassend punten liggen tegen Chievo, dat stijf onderaan staat. De bezoekers kwamen in de 32ste minuut op voorsprong via Riccardo Meggiorini, die in twee instanties doelman Pierluigi Gollini verschalkte. Tien minuten na de hervatting herstelde Josip Ilicic de balans na een fraaie aanval. Duván Zapata kwam nog dicht bij de 2-1 namens Atalanta, maar ook Chievo stichtte nog geregeld gevaar. Bij de thuisploeg maakten Marten de Roon en Hans Hateboer de negentig minuten vol en werd voormalig Heracles- en FC Dordrecht-speler Robin Gosens in de 55ste minuut vervangen.

Lazio
Lazio
4 - 1
Parma
Parma

Bij Lazio deed het gemis van de geschorste Ciro Immobile zich niet voelen, want de club uit Rome vrat Parma in de eerste helft met huid en haar op. Met de ruststand van 4-0 mocht de promovendus zijn handen nog dichtknijpen. Mede door labiel verdedigend werk van Parma kon Adam Marusic de score openen in de 22ste minuut. Dankzij twee goals van Luis Alberto, waarvan een vanaf de strafschopstip, liep Lazio razendsnel uit. Vlak voor de onderbreking trof ook Senad Lulic nog doel. De 4-1 van Mattia Sprocati was niet meer dan een doekje voor het bloeden voor het weerloze Parma, dat in de middenmoot bivakkeert. Voor Lazio zit er meer in het vat: de equipe van Simone Inzaghi maakt zelfs nog kans op een Champions League-ticket.