Memphis op eenzame hoogte in MVP-klassement onder Koeman

Memphis Depay onderstreepte donderdagavond zijn waarde voor het Nederlands elftal. De aanvaller speelde geen grootse wedstrijd tegen Engeland, maar gaf wel twee assists. Hij is veruit de meest productieve speler in Oranje onder bondscoach Ronald Koeman.

Sinds Koeman aantrad als keuzeheer bij Nederland werden er dertien interlands gespeeld. Daarin kwam Oranje in totaal tot 25 treffers. Eén daarvan was een eigen doelpunt van de tegenstander: donderdag verschalkte Kyle Walker ongewild doelman Jordan Pickford.

Van de resterende 24 doelpunten van Oranje nam Memphis er liefst 8 voor zijn rekening. Daarmee gaat hij fier aan kop in het klassement van meest waardevolle spelers in het huidige Oranje. De enige international die een beetje in het spoor blijft van Memphis is aanvoerder Virgil van Dijk, die onder Koeman vier doelpunten op zijn naam schreef.

E.d. tegenstander 1

Cijfermatig gezien was de wedstrijd tegen Wit-Rusland op 21 maart van dit jaar de beste voor Memphis. Oranje scoorde die dag viermaal en Memphis was bij alle goals betrokken: hij scoorde zelf twee keer en gaf twee assists.

Memphis zelfkritisch: 'Ik miste de scherpte voor de goal'

Memphis is niet alleen de koploper in de afronding. De aanvaller was ook nog eens goed voor in totaal zeven assists onder het bewind van Koeman. Daarmee ligt hij opnieuw ver voor op zijn collega-internationals. Matthijs de Ligt kan achter Memphis twee assists overleggen.

Georginio Wijnaldum 1

De Ligt speelde donderdag zijn zestiende interland. Zijn rake kopbal tegen Engeland was er eentje voor de geschiedenisboeken. De laatste achterhoedespeler die namens Oranje een doelpunt maakte tegen The Three Lions was niemand minder dan de huidige bondscoach. Koeman schreef een doelpunt op zijn naam in 1993, waarover de Engelsen het nu nog hebben.

Met de zege van donderdag continueerde Nederland een fraaie reeks onder Koeman. Bij zijn debuut als bondscoach werd zonder te scoren verloren van Engeland (1-0), maar in alle daarna volgende interlands maakte Oranje minstens één doelpunt.

Beslissing in verlenging
De wedstrijd in Portugal werd donderdag pas in de verlenging beslist. Eerst was er het eigen doelpunt van Walker, waarna Quincy Promes het slotakkoord bepaalde. Het kwam maar één keer eerder in de geschiedenis voor dat Nederland twee doelpunten maakte in de verlenging van een wedstrijd.

Dat gebeurde in 1907, toen Oranje de degens kruiste met België. René Feye zette de Rode Duivels destijds op een 1-0 voorsprong, waarna Lothar van Gogh een kwartier voor het einde de gelijkmaker op zich nam. In minuut 99 maakte Constant Feith er 1-2 van in Beerschot, waarna Van Gogh nog eens toesloeg in minuut 118.