Memphis dertig: laatbloeier à la Robben en Van Persie of uitgeblust als Kluivert?

Reacties

'Laten we hoofdstuk dertig speciaal maken.' Met die boodschap feliciteert de KNVB deze dinsdag Memphis Depay met zijn dertigste verjaardag. Door blessures speelde de aanvaller van Atlético Madrid sinds zijn vorige verjaardag maar twee interlands en scoorde hij alleen tegen Gibraltar. Lukt het hem op zijn dertigste wel om Robin van Persie te achterhalen als topscorer aller tijden van het Nederlands elftal?

Memphis dertig: laatbloeier à la Robben en Van Persie of uitgeblust als Kluivert?
© Pro Shots

Memphis heeft nog zes doelpunten nodig om zich naast Van Persie te scharen. Dat leek na zijn ongekend productieve interlandjaar 2021 een kwestie van tijd, maar daarna stokte de productie van de aanvalsleider van het huidige Oranje enigszins. In 2022 en 2023 kwamen er in dertien interlands 'slechts' zes goals bij en in de laatste acht interlands van het afgelopen jaar kon bondscoach Ronald Koeman door blessures zelfs helemaal geen beroep doen op de voormalig PSV'er.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Inmiddels lijkt Memphis zijn fysieke problemen achter zich te hebben gelaten. Dit kalenderjaar was het al vijf keer raak voor Atlético, waar hij met Antoine Griezmann en Álvaro Morata twee geduchte concurrenten heeft voor de posities voorin. Nu Morata voorlopig aan de kant staat door een knieblessure, lonkt voor Memphis een kans om zich in de komende duels met Las Palmas, Internazionale (Champions League) en Almería zijn waarde te bewijzen.

Koeman zal de komende duels van Atlético ongetwijfeld met extra aandacht aanschouwen, in de hoop dat Memphis volgende maand in topvorm terugkeert bij het Nederlands elftal voor de oefenduels met Duitsland en Schotland richting het EK van komende zomer. En kan de 88-voudig international zijn jacht op Van Persie weer hervatten en na een jaar vol fysieke problemen bewijzen dat de tank nog niet leeg is nu hij de dertig is gepasseerd.

Vr 22 mrt.

Di 26 mrt.

Een blik op de interlandhistorie leert dat er in ieder geval genoeg spelers zijn die in het verleden nog schitterden voor Oranje na hun dertigste verjaardag. Zo scoorde Van Persie zelf in zijn eerste drie interlands als dertiger nota bene zes keer en passeerde hij Patrick Kluivert op de topscorerslijst. Kluivert op zijn beurt had al twee jaar geen interland meer gespeeld toen hij in de zomer van 2006 dertig jaar oud werd en was al beland in de herfst van zijn carrière.

Kluivert tekende vlak na zijn dertigste verjaardag voor PSV, dat hem transfervrij overnam van Valencia. In het shirt van de Eindhovenaren scoorde hij drie keer.
© Pro Shots
Kluivert tekende vlak na zijn dertigste verjaardag voor PSV, dat hem transfervrij overnam van Valencia. In het shirt van de Eindhovenaren scoorde hij drie keer.

Dat geldt opvallend genoeg voor meer grootheden uit het verleden. Marco van Basten speelde zijn laatste interland op zijn 27ste, voordat een slepende enkelblessure zijn loopbaan verwoestte. En Johan Cruijff, Johan Neeskens en Johnny Rep kwamen ook niet verder dan een handvol interlands na hun dertigste. Dennis Bergkamp en Ruud Gullit speelden weliswaar meer caps, maar voegden als dertiger nog slechts één doelpunt toe aan hun Oranje-productie.

Dat het ook anders kan, bewijzen Abe Lenstra en Faas Wilkes. De twee legendes uit het verre Oranje-verleden scoorden na hun dertigste zelfs vaker voor Oranje dan ervoor. En ook Arjen Robben maakte net als Van Persie nog vijftien goals in het shirt van het Nederlands elftal. Net als Oranjes topschutter aller tijden speelde Robben zijn beste eindtoernooi misschien zelfs wel als dertiger: het WK 2014. Tien jaar later zal Memphis dat ongetwijfeld ook voor ogen hebben.

Poll (gesloten) Slaagt Memphis Depay er nog in om Robin van Persie te achterhalen als topscorer aller tijden van Oranje?
  • 67% Ja (1.252 stemmen)
  • 33% Nee (626 stemmen)

Goals in Oranje na 30ste verjaardag

Speler Duels Goals Totaal
Abe Lenstra 28 26 47/33
Faas Wilkes 20 18 38/35
Robin van Persie 26 15 102/50
Arjen Robben 23 15 96/37
Georginio Wijnaldum 23 9 90/27
Dirk Kuijt 34 8 104/24
Klaas-Jan Huntelaar 17 8 76/42
Ruud van Nistelrooy 16 7 70/35
Rob Rensenbrink 15 7 46/14
Wesley Sneijder 25 5 134/31
Rafael van der Vaart 6 4 109/25
Kick Smit 2 2 29/26
Dennis Bergkamp 11 1 79/37
Ruud Gullit 5 1 66/17
Johan Cruijff 2 0 48/33
Johan Neeskens 2 0 49/17
Johnny Rep 1 0 42/12
Patrick Kluivert 0 0 79/40
Bep Bakhuys 0 0 28/23
Marco van Basten 0 0 58/24

Deze lijst vertegenwoordigt een selectie van topschutters in de historie van het Nederlands elftal en is geen volledige weergave van spelers die na hun dertigste scoorden. 

Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer M. Depay
Meer over M. Depay
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.