Meijer heeft te doen met Cillessen: 'Dit is het lot van een keeper'

De ambitie om dit seizoen een ticket voor de play-offs om Europees voetbal te bemachtigen gaat voorlopig de ijskast in bij NEC. De Nijmeegse club werd zondag door aartsrivaal Vitesse getrakteerd op een enorme opdoffer (1-4). Trainer Rogier Meijer zag veel misgaan bij zijn ploeg, waar Jasper Cillessen grossierde in het maken van fouten.

N.E.C.
N.E.C.
1 - 4
Vitesse
Vitesse

'De eerste 25 minuten waren van beide kanten niet bijzonder. Veel balverlies, weinig kansen', analyseerde Meijer na de wedstrijd. 'We hadden moeite om op tempo naar voren te komen. Dat had te maken met Vitesse, maar ook met onszelf. We speelden veel breed en terug en namen te weinig initiatief. De 0-2 was een mokerslag. Het deed iets met Jasper als persoon, maar ook met het team.'

Cillessen ging bij de 0-2 in de fout en maakte ook bij de openingstreffer geen beste indruk. In de tweede helft blunderde de keeper opnieuw, toen zonder gevolgen. Meijer sprak na de wedstrijd kort met zijn doelman. 'Hij voelt zich heel verantwoordelijk, maar dit is ook het lot van een keeper. Dan zijn fouten meestal direct beslissend. Jasper heeft ons dit seizoen regelmatig op de been gehouden, maar hij had er ook last van in de tweede helft.'

In de rust stond NEC al voor een hels karwei toen Vitesse leidde met 0-2. 'We hebben eerst de koppen bij elkaar gestoken. "Geven we op of gaan we door?" Dat was het belangrijkste. We hebben aangegeven hoe het moest staan en wat er zou gebeuren als we achterin iemand moesten wisselen. We moesten er ook in geloven. We hebben vanochtend nog naar Stuttgart-Dortmund gekeken. Stuttgart maakte met tien man gelijk, 3-3. Dat soort dingen probeerden we nog aan te halen, maar op het veld moet het ook wel meezitten.'

Open spelen
Al voor de rust bracht Meijer aanvaller Pedro Marques in de ploeg voor Magnus Mattsson, die als vervanger van Oussama Tannane behoorlijk tegenviel. 'Pedro vulde het goed in. We wilden wat meer stootkracht. In de tweede helft probeerden we nog aanvallender te wisselen. We moesten Kramer en El Karouani noodgedwongen wisselen, daardoor gingen we ook wat meer "open" spelen. Dan is het hopen dat wij eerder 1-2 maken dan zij 0-3. We hebben er in die fase alles aan gedaan, maar het was niet genoeg.'

NEC hoopt zich dit seizoen met de achtste plek in de Eredivisie te plaatsen voor de play-offs. RKC Waalwijk heeft na de 29ste speelronde zes verliespunten minder. Meijer gelooft erin dat het nog kan voor zijn ploeg. 'Maar het is niet realistisch om dat nu uit te spreken, na zo'n wedstrijd als vandaag. We zullen dit verlies moeten nemen en de teleurstelling moeten slikken. Daarna moeten we ons weer oprichten, want er zijn nog vijf wedstrijden te gaan.'