Vitesse heeft een bevrijdende zege geboekt in de uitwedstrijd tegen rivaal NEC. In de derby vertolkte Jasper Cillessen een hoofdrol, in negatieve zin. De 33-jarige goalie viel op met onverklaarbare fouten.

N.E.C.
1 - 4
Vitesse
Vitesse

Na een openingsfase met weinig kansen werd Cillessen in de 25ste minuut voor het eerst echt aan het werk gezet. Nadat Marco van Ginkel de bal had meegegeven aan Matus Bero, haalde de 27-jarige Slowaak vanaf twintig meter met links uit. De bal werd weliswaar licht van richting veranderd, maar helemaal vrijuit ging Cillessen bij de 0-1 niet. De 65-voudig international zat aan de bal, maar kon het schot niet keren.

Bij de 0-2 ging was het wel overduidelijk dat Cillessen in de fout ging. De doelman dacht meer tijd te hebben dan hij had nadat hij was aangespeeld door verdediger Joris Kramer. In het strafschopgebied van NEC zette de jagende Mohamed Sankoh de routinier van de bal. Sankoh speelde snel Kacper Kozlowski aan en de Pool scoorde simpel in het lege doel: 0-2.

NEC slaagde er niet in het chagrijn over die twee momenten weg te nemen met goed veldspel. Het team van Rogier Meijer creëerde weinig mogelijkheden. Achterin ging het bijna tot overmaat van ramp in de 57ste minuut opnieuw mis door toedoen van Cillessen. Hij raapte de bal op nadat Sankoh was gelanceerd en wilde snel uitgooien. Cillessen gooide de bal zo naar Kozlowski, die niet aarzelde en knap schoot. De aanvallende middenvelder van Vitesse raakte de lat.

Tien minuten later ging het alsnog voor een derde keer mis voor NEC. De naar binnen gekomen Bart van Rooij probeerde zijn teamgenoten te hulp te schieten na een aanval van Vitesse over rechts, maar via de rechtsback van NEC ging de bal uit een lage voorzet van Kozlowski voorbij Cillessen: 0-3. Het was een treffer die voor opluchting zorgde bij de bezoekers. Vlak daarvoor was NEC dicht bij de aansluitingstreffer geweest. Lasse Schöne had uit een vrije trap de buitenkant van de paal geraakt.

Pas twintig minuten voor het einde was er een lichtpunt voor NEC op een verder uiterst teleurstellende middag voor de Nijmegenaren. Na een knappe actie van Elayis Tavsan legde de ingevallen Pedro Marques de bal klaar voor Dirk Proper, die via de onderkant van de lat zijn eerste goal van het seizoen maakte: 1-3. Verder dan die treffer kwam het wisselvallige NEC niet. Sterker, Vitesse liep tien minuten voor het einde via Ryan Flamingo uit naar 1-4. De twintigjarige verdediger scoorde uit een vrije trap van Maximilian Wittek.

Het team van Meijer staat nu tiende in de Eredivisie, drie plaatsen hoger dan Vitesse, dat met deze overwinning wat afstand neemt van de degradatiezone. Bij Vitesse werd in De Goffert de niet fitte hoofdcoach Phillip Cocu vervangen door zijn assistent Chris van der Weerden.