Meesterlijke Ronaldo dompelt Atlético wéér in rouw met masterclass

Reacties

Juventus is de volgende ploeg die zich na een loodzware opgave tóch heeft geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League. De Italianen vochten zich dinsdag dankzij een masterclass van hattrickheld Cristiano Ronaldo voorbij Atlético Madrid. De Spanjaarden reisden met een ruime voorsprong af naar Turijn, maar waren niet opgewassen tegen de Portugese machine.

Meesterlijke Ronaldo dompelt Atlético wéér in rouw met masterclass
Juventus
Juventus
3 - 0
Atlético Madrid
Atlético Madrid

De clash tussen beide grootmachten was er eentje tussen twee ploegen die eenzelfde Europese trauma hebben. In de voorgaande vijf edities van de Champions League verloor zowel Juventus als Atlético tweemaal de finale. In 2014 en 2016 moest Atlético het hoofd buigen voor nota bene stadgenoot en aartsrivaal Real Madrid, terwijl Juventus in 2015 (Barcelona) en 2017 (Real Madrid) verliezend finalist was.

Door de 2-0 thuiszege van drie weken geleden had Atlético de beste papieren om nog kans te maken op een nieuwe eindstrijd, uitgerekend in het seizoen dat die finale in het eigen Estadio Wanda Metropolitano wordt gespeeld. Daarvoor moest de ploeg dinsdag nog wel even zien af te rekenen met de de wraakgevoelens van plaaggeest Ronaldo. In alle vier de seizoenen tussen 2013/14 en 2016/17 was de Portugees - toen nog met Real Madrid - verantwoordelijk voor de CL-eliminatie van Atlético. Zoals gezegd gebeurde dat in 2014 en 2016 in de finale, in 2015 was dat in de kwartfinale het geval, in 2017 in de halve finale.

Stoere woorden
Ook in aanloop naar deze nieuwe (loodzware) klus had Ronaldo meer dan genoeg zelfvertrouwen, hij verklaarde vooraf nog dat alles en iedereen in Turijn zich moest gaan klaarmaken voor een comeback. In de beginfase was hij ook betrokken bij het eerste moment van opwinding. Na een corner hinderde hij Atlético-keeper Jan Oblak, waarna Giorgio Chiellini scoorde. Arbiter Björn Kuipers floot direct en keurde de treffer af, videoscheidsrechter Danny Makkelie zag geen reden om die beslissing terug te draaien.

Giorgio Chiellini (rechts) schiet raak, maar door een overtreding van de liggende Cristiano Ronaldo wordt de 1-0 afgekeurd door Björn Kuipers.
Giorgio Chiellini (rechts) schiet raak, maar door een overtreding van de liggende Cristiano Ronaldo wordt de 1-0 afgekeurd door Björn Kuipers.

De defensie van Atlético gaf - zoals te doen gebruikelijk - verder amper iets weg. Tekenende statistiek: de mannen van trainer Diego Simeone hielden in zowel de laatste vier competitieduels als in de voorgaande vier CL-wedstrijden de nul. Daar kwam dinsdag na 26 minuten een einde aan, uiteraard door Ronaldo. Hij kopte een heerlijke voorzet van Federico Bernardeschi bij de tweede paal binnen, waarmee hij de daad bij zijn eigen stoere woorden voegde. Het was voor hem overigens pas zijn tweede CL-goal van dit seizoen, maar wel al zijn 122ste ooit.

Daar had hij er even later eentje bij kunnen laten optellen, maar na een machtige kopstoot - hij leek secondenlang in de lucht te hangen - kopte hij naast. Op slag van rust was ook Chiellini met het hoofd dicht bij de 2-0. Bij een corner werd de aanvoerder zwaar gehinderd, maar in zijn vijfhonderdste wedstrijd voor De Oude Dame kwam hij tóch tot koppen. Oblak tikte die bal echter over. In de blessuretijd van het eerste bedrijf kreeg Álvaro Morata (ex-Juve) aan de andere kant namens Atlético eveneens een grote kans, maar hij knikte over.

Dat bleek een dure misser, want kort na de pauze sloeg Ronaldo genadeloos hard toe. Dit keer kwam de voorzet van rechtsback en mede-Portugees João Cancelo, waarna Oblak schitterend leek te redden op een nieuwe kopbal van Ronaldo. Kuipers had echter de beschikking over doellijntechnologie en kon dus razendsnel melden dat de bal over de lijn was geweest: 2-0. Juve voerde daarna de druk op door Paulo Dybala in te brengen, op jacht naar de bevrijdende derde goal.

Jan Oblak pakt de bal áchter de lijn: 2-0 voor Juventus.
Jan Oblak pakt de bal áchter de lijn: 2-0 voor Juventus.

Die kwam er bijna na een indraaiende vrije trap van Emre Can, maar Mario Mandzukic frommelde de bal naast, in plaats van raak te koppen. Atlético leek daarna wat meer grip te krijgen op de wedstrijd, waarna Mandzukic bij de thuisploeg nog naar de kant ging voor Moise Keane, de man die afgelopen vrijdagavond de grote man was in het Serie A-duel met Udinese. Een nieuwe heldenrol lonkte, toen hij kort na zijn entree ongehinderd op Oblak af kon, op aangeven van Chiellini. Keane schoot de bal echter voorlangs, tot zijn eigen afgrijzen.

Beide ploegen leken zodoende richting een verlenging te gaan, maar Ángel Correa verprutste het namens Atlético. Hij duwde een slalommende Bernardeschi onderuit in de zestien en Kuipers kon niets anders doen dan naar de stip wijzen. Er bestond geen enkele twijfel over wie dat cadeautje mocht uitpakken: Ronaldo ramde de pingel snoeihard binnen (nummer 124 in het miljardenbal dus) waarmee hij wéér zorgde voor een CL-kater bij Atlético en daarmee een volksfeest in Turijn ontketende.

Door de kwalificatie van Juventus zijn nu zes van de acht kwartfinalisten in de Champions League bekend. Vorige week wisten ook Ajax, Manchester United en - in mindere mate - FC Porto zich vanuit geslagen positie terug te vechten, Tottenham Hotspur plaatste zich eveneens. Naast Juve kwam daar dinsdag ook Manchester City bij. Woensdagavond staan Bayern München - Liverpool en Barcelona - Olympique Lyon nog op het programma, beide heenduels eindigden in 0-0. De loting voor de kwartfinales (én direct ook voor de halve finales) is vrijdagmiddag, vanaf 12.00 uur in Nyon.

'Simeone met hulp van fenomenale Ronaldo tactisch gekleineerd'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.