Meester Mourinho buigt voor leerling Lampard in enerverende derby

Chelsea heeft zondag met een verdiende zege de voorsprong op concurrent Tottenham Hotspur vergroot naar zes punten. Op vijandelijke bodem wankelde Chelsea geen moment tegen een matig Spurs, dat in Paulo Gazzaniga en Heung-Min Son twee opvallende hoofdrolspelers kende.

Tottenham Hotspur
0 - 2
Chelsea
Chelsea

De wedstrijd van zondag was voor José Mourinho al de tweede ontmoeting met een oude vlam in de Premier League in korte tijd. Kort na zijn aanstelling bij Tottenham trof de Portugees al Manchester United, dat hem puntloos liet vertrekken van Old Trafford (2-1). Met het bezoek van Chelsea kwam Mourinho zondag een voormalig werkgever tegen die hem grote faam bezorgde en waar hij het in meer dan driehonderd wedstrijden voor het zeggen had.

Voor rust werd Mourinho echter volledig afgetroefd door zijn oude pupil Frank Lampard, die nu de scepter zwaait als manager. Chelsea zette voortdurend hoog druk tegen de stadgenoot, verstoorde de opbouw en had achterin voldoende aan de drie centrale mensen om de aanvallen van Tottenham af te slaan. Niet dat die er in ruime mate kwamen: Chelsea had de overhand. Tammy Abraham kopte een keer naast en Antonio Rüdiger deed met een afstandsschot hetzelfde.

Na twaalf minuten beloonde Chelsea zichzelf voor de sterke eerste fase. Willian legde aan de linkerkant aan voor een hoekschop, nam die kort richting Mateo Kovacic en kreeg de bal direct weer terug. Serge Aurier greep maar half in en zag hoe de Braziliaan naar binnen sneed en hard raak schoot in de verre hoek (1-0).

Tottenham deed weinig om snel terug te slaan tegen Chelsea en focuste zich op de opbouw, maar soepel ging dat zeker niet. Chelsea creëerde meer, durfde meer en wilde vooral meer. Even kende Tottenham een aardige fase, waarin Harry Kane naast mikte en Son over het doel schoot, maar dat verontrustte Chelsea nauwelijks. In de blessuretijd van de eerste helft kregen The Blues bovendien de 0-2 praktisch in de schoot geworpen van Tottenham-doelman Paulo Gazzaniga.

Gazzaniga kwam bij een aanval van Chelsea wild in op Marcos Alonso en bracht hem ten val, waarna scheidsrechter Anthony Taylor een vrije trap toekende aan Tottenham. De VAR bestudeerde de beelden echter nog eens en oordeelde dat een strafschop voor Chelsea op zijn plaats was, naast geel voor Gazzaniga. Willian pakte het cadeautje dankbaar uit en zette zijn ploeg op slag van rust op 0-2.

Rode kaart voor Son
Tien minuten onderweg in de tweede helft dacht Chelsea er nog een derde bij te maken. Gazzaniga liet een schot van Alonso los en in de rebound tikte Abraham attent binnen, maar de spits werd teruggefloten wegens buitenspel. Tottenham dacht op dat moment nog voldoende tijd te hebben voor een comeback, maar Chelsea liet dat niet gebeuren. Bovendien schoot Spurs zich andermaal in eigen voet door een merkwaardige actie van een eigen speler: Son ging na een uur namelijk met rood van het veld, toen hij liggend op het gras naar Rüdiger trapte.

Heung-Min Son wordt met rood weggestuurd na natrappen richting Antonio Rüdiger.

Pas met een numeriek ondertal kroop Tottenham uit de schulp, maar doordrukken lukte niet. Het spel vertraagde ook doordat fans van de thuisclub zich tot tweemaal toe misdroegen. Eerst kreeg Chelsea-doelman Kepa Arrizabalaga een koffiebeker naar zich gegooid en even later was Rüdiger het doelwit van racistische uitlatingen. De stadionspeaker sprak het publiek toe over dat laatste incident, waarna scheidsrechter Taylor liet doorspelen.

Spektakel binnen de lijnen kwam er niet meer, vooral omdat Chelsea de krachten spaarde. Tottenham - dat niet één keer op doel schoot - was helemaal niet bij machte nog iets van een vuist te maken tegen de stadgenoot. Chelsea staat nu nog 'maar' zes punten achter Manchester City, de nummer drie. Mourinho en de zijnen zullen het de komende twee weken moeten doen tegen Brighton & Hove Albion, Norwich City en Southampton om aansluiting te houden bij de subtop.