Matig RKC schakelt Go Ahead uit door late opleving

RKC Waalwijk bakte er dinsdagavond tachtig minuten niets van en leek op weg naar uitschakeling voor de KNVB-beker door Go Ahead Eagles. Een late opleving zorgde alsnog voor een 3-2 zege. Scheidsrechter Jochem Kamphuis speelde een negatieve hoofdrol in de wedstrijd.

Hoewel RKC Waalwijk een divisie hoger uitkomt, was het Go Ahead Eagles dat de toon zette in het bekerduel. De Deventenaren kregen direct kansen en waren het grootste deel van de wedstrijd de veel betere ploeg.

Na tien minuten schrok RKC toen Evander Sno plots naar de grond ging. De middenvelder speelt met een inwendige defibrillator nadat hij in september van het vorige jaar, toen nog uitkomend voor Jong Ajax, op het veld een hartaanval kreeg. Uit voorzorg werd hij gewisseld en al snel kwamen berichten dat het weer goed ging met de plots erg duizelig geworden Sno.

Terwijl Michal Janota en Jarchinio Antonia al kansen hadden laten liggen, kwamen de bezoekers na 22 minuten op een terechte voorsprong via een treffer van Marnix Kolder na goed voorbereidend werk van Niklas Tarvajärvi. Zeven minuten na rust verdubbelde Eagles de score en wederom bleek Kolder de afmaker. De architect van de treffer was Antonia.

Kort daarop kreeg Kolder plotseling de rode kaart. Scheidsrechter Jochem Kamphuis zag in een vermeende overtreding op Sander Duits geen andere sanctie dan de doelpuntenmaker weg te sturen. Op beelden was echter duidelijk te zien dat hij de bal speelde en zelfs zijn been terugtrok. Het theatrale vallen van Duits deed wellicht de arbiter tot deze keuze besluiten.

Tien minuten later moest echter ook RKC verder met tien man. Ricky ten Voorde was wat laat met zijn tackle maar de overtreding op Antonia kreeg een veel te zware straf. Met nog elf minuten op de klok had RKC eigenlijk geen recht op de aansluiting. Hooguit via de ingevallen Geoffrey Castillion was er af en toe wat kleine dreiging.

De aanvaller zorgde echter vanuit het niets voor de aansluiting door als enige een goed oog te hebben op een door de RKC-defensie naar voren getrapte bal. Kort daarop viel zelfs de gelijkmaker toen Mitchell Schet kinderlijk eenvoudig zijn directe tegenstander Patrick Gerritsen in de luren legde. Terwijl de ploegen zich voor de verlenging opmaakten, zorgde Ard van Peppen namens RKC Waalwijk toch nog voor de onverwachte 3-2 en een plek bij de laatste acht in de strijd om de KNVB-beker. Foto: VI Images