Matig Oranje komt in tweede WK-wedstrijd goed weg tegen Ecuador

Reacties

Het Nederlands elftal heeft in zijn tweede wedstrijd op het WK in Qatar geen beste indruk gemaakt. Oranje kende dankzij een fantastische goal van Cody Gakpo nog wel een droomstart tegen Ecuador, maar mocht uiteindelijk van geluk spreken dat het niet verloor van de Zuid-Amerikanen. Desondanks staat Nederland er na twee duels prima voor in Groep A. Een overwinning op het al uitgeschakelde Qatar is dinsdag genoeg voor een plek in de achtste finale.

Matig Oranje komt in tweede WK-wedstrijd goed weg tegen Ecuador
© Pro Shots
Nederland
Nederland
1 - 1
Ecuador
Ecuador

Waar het in het eerste WK-duel met Senegal tot de slotfase duurde tot Oranje de ban brak, was het nu al vroeg raak. De wedstrijd was vijf minuten onderweg, toen Gakpo met een verwoestende uithaal voor de vroege voorsprong zorgde. De aanval leek na een inspeelpass van Nathan Aké eerst nog te stranden toen Steven Bergwijn van de bal werd gezet, maar Davy Klaasssen pikte die weer op en bracht Gakpo in stelling. De PSV'er joeg de bal vervolgens met links snoeihard in de korte hoek en maakte de woorden van Louis van Gaal, die hem een dag voor de wedstrijd desgevraagd een mogelijke ster van het WK noemde, daarmee waar.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Van Gaal koos ervoor om Gakpo tegen Ecuador een linie naar voren te schuiven en te koppelen aan Bergwijn, met achter hem Klaassen en Teun Koopmeiners als nieuwe gezichten in de basis. In die veranderde samenstelling had Oranje grote moeite om de droomstart in het Khalifa International Stadium een vervolg te geven. Tekenend was dat de openingstreffer van Gakpo voor rust de enige doelpoging was. Nederland ontwikkelde nauwelijks druk op Ecuador, dat naarmate de eerste helft vorderde ook steeds gevaarlijker werd. Na een half uur loste Enner Valencia een gevaarlijk schot, waarop Andries Noppert een goed antwoord had.

Verder hield de Oranje-defensie in de eerste helft stand, maar vlak voor rust ontsnapte Nederland aan de gelijkmaker. Pervis Estupiñán veranderde een schot van Angelo Preciado met succes van richting, maar de goal ging niet door omdat Jackson Porozo hinderlijk buitenspel stond. Het bleek uitstel van executie. Vlak na rust werd Noppert opnieuw gepasseerd. Na balverlies van Jurriën Timber keerde de 28-jarige doelman het schot van Estupiñán nog, maar in de rebound tekende Valencia voor zijn derde goal van dit WK (en zijn zesde in totaal). Noppert dacht aan buitenspel, maar dit keer werd de treffer van Ecuador niet afgekeurd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het was de eerste tegengoal van Oranje op een WK sinds de achtste finale tegen Mexico in 2014 en het duurde even voordat Nederland van die klap was bekomen. Zoals aangekondigd had Van Gaal na rust Memphis Depay binnen de lijnen gebracht, maar dat gaf Oranje niet de benodigde impuls. Het was Ecuador dat aanspraak maakte op de voorsprong. Nadat Virgil van Dijk een eerste schot nog had geblokt, teisterde Gonzalo Plata de onderkant van de lat. Daarna kwam Ecuador er via Valencia nog een keer dreigend uit, voordat Oranje eindelijk weer eens een fatsoenlijke aanval op de mat legde. Koopmeiners schoot echter hoog over.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Van Gaal voerde met Steven Berghuis voor Klaassen daarna zijn tweede wissel door, maar Nederland kreeg maar geen grip op Ecuador. Dat terwijl de bondscoach vooraf juist nog liet weten blij te zijn dat collega Gustavo Alfaro zijn systeem had aangepast, omdat dit in het voordeel van Oranje zou moeten zijn. Die verwachting kwam niet uit, ook niet nadat Van Gaal met Marten de Roon en Wout Weghorst zijn laatste twee troeven had gespeeld. Ecuador kwam zonder de geblesseerd uitgevallen Valencia niet meer in de buurt van het doel van Noppert, maar ook Oranje speelde niks meer klaar. Daardoor is er nog niks beslist in Groep A, al is Qatar wel uitgeschakeld.

Wereldkampioenschap

Stand Groepsfase Groep A Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
3
2
1
0
5-1
+4
7
2
Senegal
3
2
0
1
5-4
+1
6
3
Ecuador
3
1
1
1
4-3
+1
4
4
Qatar
3
0
0
3
1-7
-6
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.