Mata over samenwerking met Van Gaal: 'Hij kon soms best eng zijn'

Reacties

De samenwerking tussen Manchester United en Louis van Gaal gaat niet de boeken in als de meest succesvolle, maar Juan Mata heeft er toch een erg goed gevoel overgehouden. Dit ondanks een 'beangstigend' begin van de relatie tussen de manager en de aanvallende middenvelder.

Mata over samenwerking met Van Gaal: 'Hij kon soms best eng zijn'
© Pro Shots

Mata was in januari 2014 de tweede United-aankoop van David Moyes, die een paar maanden later vanwege de teleurstellende resultaten op straat werd gezet. De Engelse recordkampioen ging het seizoen hierop in met Van Gaal. De coach was in de zomer van 2014 met het Nederlands elftal als derde geëindigd op het WK. Van Gaal wilde zijn spelers bij United allemaal goed leren kennen.

© Pro Shots

Dat deed Van Gaal op geheel eigen wijze, zo vertelt Mata aan de United Podcast. 'Ik kwam in de kamer en daar zag ik Van Gaal, Ryan Giggs (destijds de assistent-trainer, red.) en een fles rode wijn, met drie glazen', blikt de Spanjaard terug. 'Van Gaal vroeg me of ik wat wilde drinken, maar dat hoefde van mij niet. Hij nam zelf wel een glas en zei: 'Goed, vertel me wie je bent'. Dus ik begon te vertellen dat ik Juan heet, 26 jaar oud was, voetballer ben... 'Nee, nee, vertel me wie je bent als persoon. Heb je een gezin? Wat vind je belangrijk in het leven?', onderbrak Van Gaal me.'

'Hij keek me diep aan en dat maakte best een beangstigende indruk', vervolgt Mata. 'Van Gaal kon soms best eng zijn, maar ik heb hem vooral leren kennen als een erg warme en eerlijke man. Hij was meer dan een manager die alleen maar bezig was met tactiek: hij is bovenal een geweldig persoon, waar ik heel veel van heb geleerd. Een heel aardige man en ook een heel gevoelige man. Je zou dat misschien niet verwachten, maar hij kon heel emotioneel worden en huilen als hij het over belangrijke zaken had.'

Van Gaal tekende bij zijn komst een driejarig contract bij United, maar diende deze verbintenis niet uit. Na twee seizoenen werd hij, twee dagen na het binnenhalen van de FA Cup, bedankt voor de bewezen diensten. Van Gaal maakte plaats voor José Mourinho, die op zijn beurt alweer is vervangen door Ole Gunnar Solskjaer.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.