Martens en eigen doelpunt staan Deense EK-revanche in de weg

Denemarken is een revanche voor de verloren EK-finale door de vingers geglipt. De invalbeurt van Lieke Martens en een eigen doelpunt in blessuretijd boden de Oranje Vrouwen in Portugal soelaas (2-3).

De Oranje Vrouwen waren woensdag het vriendschappelijke toernooi om de Algarve Cup overtuigend begonnen. Japan, WK-finalist in 2015, kreeg met 6-2 klop. Twee dagen later moest de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman flink aan de bak tegen Denemarken, dat in 2017 de EK-finale verloor van Nederland.

In vergelijking met het duel met Japan traden de Oranje Vrouwen met een compleet andere formatie aan. Onder anderen Martens, Shanice van der Sanden en Sari van Veenendaal kwamen vrijdag niet aan de aftrap. Het bood Cheyenne van den Goorbergh en Jennifer Vreugdenhil de gelegenheid hun debuut te maken voor Oranje.

Van den Goorbergh luisterde haar eerste optreden op met een fraaie treffer. Haar schot van afstand na ruim een half uur was de gelijkmaker aangezien Denemarken via Pernille Harder de score had geopend. Vreugdenhil, die ook enkele knappe reddingen maakte, kon drie minuten na de gelijkmaker niet voorkomen dat Frederikke Thøgersen Denemarken weer op voorsprong zette.

Een kwartier voor tijd maakte Martens in het regenachtige Algarve haar entree. De aanvaller van Barcelona bewees andermaal haar waarde. Koud enkele minuten in het veld kopte ze op aangeven van Liza van der Most de 2-2 op het scorebord. Ondanks een rode kaart voor de Deense Karoline Schmidt Nielsen leek het daarbij te blijven voor de equipe van Wiegman, maar in de laatste minuut van de blessuretijd viel de 3-2 alsnog. Simone Sørensen was met een uitermate ongelukkig eigen doelpunt de schlemiel.

Oranje speelt maandag tegen IJsland, dat na het doelpuntloze gelijkspel tegen Denemarken vrijdag met 2-1 verloor van Japan.