Chelsea heeft zondagmiddag uitstekende zaken gedaan in de strijd om een Champions League-ticket in de Premier League. Manchester United ging juist af.

Chelsea
3 - 0
Watford
Watford

In de race om het derde en vierde ticket achter de ongenaakbare toptwee – Manchester City en Liverpool – laten de kandidaten continu steken vallen. Zaterdag deed Tottenham Hotspur dat door met 1-0 te verliezen bij AFC Bournemouth. Chelsea kende daardoor de opdracht; winnen van Watford zou genoeg zijn om de derde plek van Spurs over te nemen.

In de eerste helft wees daar maar weinig op. Chelsea had het buitengewoon lastig met Watford, dat later dit seizoen nog Manchester City in de FA Cup-finale treft. Kansen voor Gérard Deulofeu en Troy Deeney waren een uitvloeisel van het goede spel. Bij de kopbal van Deeney, die terugkeerde van een schorsing, kon keeper Kepa de bal maar ternauwernood via de paal uit zijn doel houden. Behalve een schreeuw van David Luiz om een strafschop, was Chelsea vooral onmachtig. Het kwam de ploeg van manager Maurizio Sarri op flink wat boegeroep van de fans te staan.

Na rust was het een ander verhaal, want in de 51ste minuut stond het al 2-0. Eerst kon Ruben Loftus-Cheek, die al in de beginfase de geblesseerd geraakte N'Golo Kanté verving, raak koppen uit een kort genomen corner. Drie minuten daarna nam Eden Hazard een corner wel direct en ook nu was hij aangever, dit keer was het David Luiz die vogelvrij mocht binnenkoppen.

Na de 2-0 was het duel wel gespeeld. Via Gonzalo Higuaín, die werd weggestuurd door Pedro, kwam Chelsea nog wel op 3-0. Daar bleef het bij, waardoor The Blues de nieuwe nummer drie zijn. De voorsprong op nummer vier Tottenham Hotspur is een punt. Arsenal heeft nog een duel tegoed.

Bij Chelsea zal bovendien moeten blijken of Kanté beschikbaar is voor de return in de halve finale van de Europa League tegen Eintracht Frankfurt; de andere route die voor de Londenaren bij de eindzege nog tot een Champions League-ticket kan leiden. Het eerste duel eindigde in 1-1. Sarri kon zich zelfs de luxe permitteren om Gary Cahill in de slotfase nog een paar minuten te gunnen, zijn afscheid van de Chelsea-fans.

Huddersfield Town
1 - 1
Manchester United

De uitgangspositie voor United was al niet heel jofel, maar het duel met het allang gedegradeerde Huddersfield Town draaide uit op een totale deceptie. En dat terwijl de werkgever van Juninho Bacuna en Terence Kongolo al na acht minuten de openingstreffer om de oren kreeg. Doelman Jonas Lössl blunderde bij een inzet van Scott McTominay: 0-1.

Na het openingsdoelpunt kreeg de ploeg van manager Ole Gunnar Solskjaer wel kansen, zo raakte de regelmatig nonchalant ogende Paul Pogba met een kopbal de lat, maar was het toch opvallend dat de afgetekende hekkensluiter redelijk op de been kon blijven. Even leek Karlan Grant zelfs de gelijkmaker te maken toen hij alleen op doelman David de Gea af mocht, maar de de laatste weken veelal bekritiseerde sluitpost kweet zich nu goed van zijn taak.

Na rust voltrok het sportieve drama voor United zich. Met Tahith Chong al snel als invaller voor Alexis Sánchez sloeg de thuisploeg na een uur toe. Isaac Mbenza mocht af op De Gea en schoot de bal door de benen van de Spanjaard: 1-1.

Vervolgens ging United volop op zoek naar de winnende goal, maar zover kwam het niet. En dat terwijl Chong een enorme kans kreeg (redding Lössl) en Pogba nogmaals de lat raakte. Daardoor blijft United zesde en is het verschil met Chelsea en Tottenham Hotspur onoverbrugbaar geworden.

De goal van Isaac Mbenza in de maak, overigens was de assist van doelman Jonas Lössl en lag het duel na de treffer minutenlang stil omdat Mbenza de cornervlag bij het vieren van zijn goal kapot trapte.