Aké maakt dramatische Ajax-generale compleet voor negental Spurs

Tottenham Hotspur heeft zichzelf een slechte dienst bewezen in aanloop naar de return in de halve finale van de Champions League tegen Ajax van komende woensdag. De formatie van manager Mauricio Pochettino speelde een sterke eerste helft tegen AFC Bournemouth, maar moest na twee directe rode kaarten vooral tegenhouden en kreeg in extremis het deksel op de neus via Nathan Aké.

AFC Bournemouth
1 - 0
Tottenham Hotspur

Tottenham verloor een week eerder van West Ham United (0-1) in aanloop naar de eerste wedstrijd tegen Ajax. Pochettino was niet van plan om spelers te sparen richting het duel in Amsterdam. Alleen Jan Vertonghen, die in de heenwedstrijd afgelopen dinsdag uitviel met een hoofdblessure, ontbrak aan de kant van Spurs, net als de langer geblesseerde Harry Kane, Harry Winks en Erik Lamela. Aan de kant van Bournemouth verraste manager Eddie Howe met de keuze voor Mark Travers in het doel. De negentienjarige keeper kreeg de voorkeur boven Asmir Begovic en Arthur Boruc en maakte zijn debuut voor de club. Aké stond ook in de basis.

Travers liet zich al vroeg gelden voor de thuisploeg. Lucas Moura vuurde na acht minuten net naast, waarna de doelman antwoorden had op pogingen van Dele Alli en later ook tot twee keer toe Lucas. De jonge keeper kreeg de handen van het Bournemouth-publiek op elkaar met enkele katachtige reddingen. Tottenham was in het eerste half uur de betere partij en verzuimde om op voorsprong te komen. Bournemouth kwam er richting de rust enkele keren uit, maar werd niet gevaarlijk.

Vlak voor en vlak na rust ging het vervolgens helemaal mis voor de bezoekers uit Londen. Heung-Min Son, die tegen Ajax nog ontbrak wegens een schorsing, kreeg na 44 minuten een directe rode kaart. Jefferson Lerma ging op zijn voet staan, waarna de Zuid-Koreaan reageerde met een trap en een duw. Scheidsrechter Craig Pawson kende geen twijfel. Pochettino bracht voorafgaand aan de tweede helft Juan Foyth en Victor Wanyama in voor Toby Alderweireld en Eric Dier en zag het daarna weer misgaan. Foyth zette al na twee minuten een grove charge in op Jack Simpson en kon ook inrukken met een directe rode kaart.

De aftocht van Heung-Min Son.

Zo moest Tottenham bijna de hele tweede helft met negen man spelen. De ploeg van Pochettino hield vooral tegen en zag Bournemouth aanvankelijk niet veel grote kansen creëren. Keeper Hugo Lloris bracht redding op schoten van Ryan Fraser en Jordon Ibe en hoefde verder niet vaak in actie te komen. Een poging van Aké werd geblokt door Ben Davies en de verdediger sloeg in de extra tijd alsnog toe voor Bournemouth. Met een uitstekende kopbal uit een hoekschop van Ryan Fraser zorgde de Nederlandse verdediger voor de winnende treffer: 1-0.

Chelsea kan zondag de derde plaats overnemen van Tottenham als de ploeg wint van Watford. Spurs heeft nu twee punten meer. Ook Arsenal en Manchester United kunnen dichterbij komen.