Man in vorm Bergwijn geeft grote zege Spurs extra glans

Tottenham Hotspur heeft zondag in eigen huis tegen Newcastle United goede zaken gedaan in de strijd om Champions League-voetbal. Het team van manager Antonio Conte liep na rust uit naar een grote zege, mede dankzij Steven Bergwijn.

Tottenham Hotspur
5 - 1
Newcastle United

Tottenham was gewaarschuwd voor Newcastle, dat onder Eddie Howe flink is opgeklommen en bijna verlost is van de degradatiezorgen. De ploeg die in januari grote impulsen kreeg als gevolg van de Saoedische overname kwam ook op voorsprong in Noord-Londen. Fabian Schär zorgde in de 39ste minuut voor de 0-1 door Hugo Lloris bij een vrije trap te verrassen met een schot in de verre hoek. De Franse goalie zal zich schuldig hebben gevoeld over dat doelpunt, maar zag dat zijn ploeggenoten snel orde op zaken stelden.

Nog voor rust maakte Tottenham gelijk. Uit een voorzet van Heung-Min Son zorgde Ben Davies met een kopbal voor de 1-1. Spurs ging door met het terugdringen van Newcastle en kwam in de 48ste minuut via een andere verdediger op voorsprong. Matt Doherty dook op de goede plek op toen Harry Kane voorgaf en scoorde van dichtbij: 2-1.

In slechts een kwartier sloeg Tottenham drie keer toe. De organisatie was in die fase compleet weg bij Newcastle, dat verdedigend enorm te kijk werd gezet bij het derde doelpunt van de thuisploeg. Op aangeven van Dejan Kulusevski maakte Son met de 3-1 alweer zijn veertiende competitiegoal van het seizoen. Het ging van kwaad tot erger voor Newcastle. Na een fraaie combinatie met Kulusevski gaf Doherty perfect voor op Emerson Royal, die voor de 4-1 zorgde.

Bergwijn slaat toe
Het mooiste moment vanuit Nederlands perspectief moest toen nog komen. Bergwijn moest lang geduld hebben. Na in de voorbije interlandperiode drie keer te hebben gescoord in twee duels aasde de Oranje-international op een kans om zich weer te laten zien bij Spurs. Hij viel in de 81ste minuut in voor Emerson Royal en was met een van zijn eerste balcontacten al trefzeker. Bergwijn sloeg toe uit een snel omschakelmoment. Gelanceerd door Lucas Moura klopte hij van dichtbij koeltjes Martin Dubravka. Met zijn vierde goal in negen dagen bepaalde de aanvaller de eindstand op 5-1.