Manchester City heeft geprofiteerd van het puntenverlies van Chelsea. Met de verwachte ruime zege op Burnley werd de koppositie in de Premier League veroverd.

Manchester City
5 - 0
Burnley
Burnley

Joe Hart stond 348 duels onder de lat bij Manchester City. In 2016 werd de doelman door Pep Guardiola na jaren trouwe dienst richting de uitgang gedirigeerd om afgelopen zomer na huurperiodes bij Torino en West Ham United onderdak te vinden bij Burnley. 'Soms neem je een beslissing, waar je achteraf spijt van hebt', zei Guardiola over Hart.

De doelman kreeg bij zijn terugkeer een warm onthaal in het Etihad Stadium. Met enkele fraaie reddingen liet Hart zien waarom Guardiola spijt kon hebben, maar een echte revanche bleef achterwege. Het kwaliteitsverschil was daarvoor ook te groot. In de eerste helft hield Hart de schade nog beperkt in de eenzijdige wedstrijd. Alleen op een schot van Sergio Agüero in de zeventiende minuut moest hij een antwoord schuldig blijven.

Maar na rust was er geen houden meer aan voor Hart. In de 54ste minuut kwam City op curieuze wijze op 2-0. Burnley hield op met voetballen na de niet toegekende penaltyclaims na een vermeende overtreding op Leroy Sané. David Silva bleef wel bij de les en stond met zijn voorzet aan de basis van de goal van Bernardo Silva. Een paar minuten later had City de genadeklap uitgedeeld. Met een heerlijke knal zette Fernandinho na een afgeslagen corner de 3-0 op het scorebord.

De ruime marge bood Guardiola de gelegenheid om Kevin De Bruyne zijn langverwachte rentree te laten maken. De Belg was sinds half augustus uitgeschakeld geweest door een knieblessure. In het resterende half uur deed hij wedstrijdritme op. De zege meer glans geven met een treffer was hem niet gegeven. Riyhad Mahrez voerde de score in de slotfase wel op met een heerlijke treffer. Hart kon niet anders dan toekijken hoe de bal in de verre kruising draaide, zoals hij de 5-0 van Sané niet kon voorkomen.

Manchester City nam met de overwinning de koppositie over van Chelsea, dat eerder op de dag 2-2 speelde tegen City-rivaal Manchester United. Liverpool kan in punten naast The Citizens komen als het zaterdagavond wint van Huddersfield Town.

Cardiff City
4 - 2
Fulham
Fulham

Cardiff City heeft zaterdag zijn eerste Premier League-zege van het seizoen geboekt. De wedstrijd der promovendi in Wales ging alle kanten op. André Schürrle opende op schitterende wijze de score, waarna Josh Murphy en Bobby Reid Cardiff aan de leiding brachten. Ryan Sessegnon maakte nog voor rust de 2-2. De Engelsman werd daarmee de eerste doelpuntenmaker in de Premier League die na 2000 is geboren. Callum Paterson en Kadeem Harris bezorgden Cardiff in de tweede helft een felbegeerde zege. Fulham won in augustus voor het laatst en staat nu onder de streep.

Wolverhampton Wanderers
0 - 2
Watford
Watford

De laatste nederlaag van Wolverhampton Wanderers in de Premier League dateerde alweer van 18 augustus, maar zaterdag gingen The Wolves in eigen huis onderuit tegen Watford. Étienne Capoue en Roberto Pereyra maakten in een tijdsbestek van één minuut de enige doelpunten van de wedstrijd: 0-2.

AFC Bournemouth
0 - 0
Southampton
Southampton

De South Coast Derby tussen streekgenoten AFC Bournemouth en Southampton leverde geen doelpunten op. Nathan Aké en Wesley Hoedt hadden een basisplaats en behaalden beiden een clean sheet in het Vitality Stadium.

Newcastle United
0 - 1
Brighton & Hove Albion

Newcastle United heeft zaterdag de vijfde thuisnederlaag op rij geleden. De ploeg van manager Rafael Benítez evenaarde daarmee een negatief record van Manchester United (1930/31), Portsmouth (2009/10) en Bolton Wanderers (2011/12). Alireza Jahanbakhsh had een basisplaats bij Brighton en Jürgen Locadia viel na een kwartier in voor de geblesseerde Glenn Murray. Beram Kayal maakte het enige doelpunt in St. James' Park.