Man City ploetert verder na schlemielige hoofdrol De Bruyne tegen Liverpool

Manchester City blijft bijzonder matig presteren in de Premier League. De ploeg van manager Pep Guardiola verkeert nog altijd in de middenmoot, mede omdat Kevin De Bruyne het vizier in de kraker tegen Liverpool niet op scherp had staan. Door het resultaat in die wedstrijd gaat Leicester City voorlopig aan kop van de Premier League.

Manchester City
1 - 1
Liverpool
Liverpool

De absolute kraker van deze Premier League-speelronde was een duel tussen de nummers één en twee van de laatste twee seizoenen. Maar waar The Reds ondanks een wat moeizame start van het seizoen 'gewoon' weer bovenin te vinden zijn, begonnen The Citizens als nummer elf (!) aan de onderlinge kraker. Toch waren de onderlinge verschillen niet groot: bij een overwinning zou Man City zich weer melden in de subtop, met slechts één verliespunt minder dan Leicester City, dat op het moment van de aftrap in het Etihad Stadium bovenaan stond in de Premier League.

Die zege kwam er echter niet. Bij Liverpool koos manager Jürgen Klopp in een 4-2-3-1-systeem niet voor de gebruikelijke drie, maar zelfs voor vier steraanvallers. Mohamed Salah begon in de spits, Roberto Firmino speelde kort achter hem, terwijl Sadio Mané en de in topvorm verkerende Diogo Jota vanaf de zijkanten startten. Twee van hen waren met een co-productie al vroeg goed voor de 0-1. Mané glipte voorbij City-verdediger Kyle Walker, die de Senegalees onhandig vloerde, waarna Salah de toegekende penalty benutte.

In het restant van de eerste helft waren de spotlights voor Kevin De Bruyne. Eerst verstuurde hij een uitstekende pass richting Gabriel Jesus, die de bal achter zijn standbeen langs schitterend meenam en de gelijkmaker achter Liverpool-goalie Alisson Becker punterde. Vrijwel direct daarna schoot de Belg (die zijn zesde assist in vier duels gaf) de bal rakelings naast. En wéér iets later schoot De Bruyne de bal tegen de arm van Joe Gomez aan. Scheidsrechter Craig Pawson bekeek de beelden en legde de bal op de stip. De Bruyne nam de penalty zelf, maar schoof de bal naast het doel.

Na rust moesten beide keepers al snel ingrijpen, maar de beste kans was lange tijd voor De Bruyne, die de bal echter net over het Liverpool-doel schoot. Veel grotere mogelijkheden waren er in de tweede helft niet, waardoor het bij 1-1 bleef. Door dat resultaat pakt Liverpool (waar Georginio Wijnaldum negentig minuten speelde) de koppositie niet, terwijl Man City met een elfde plaats niet eens in het linkerrijtje staat.

Leicester City
1 - 0
Wolverhampton Wanderers

Eerder op de zondag boekte Leicester City de vierde competitiezege op rij. In de dertiende minuut wees scheidsrechter Anthony Taylor naar de stip vanwege een handsbal van Wolves-verdediger Max Kilman, maar het duurde nog ruim twee minuten voordat Jamie Vardy de pingel ook daadwerkelijk mocht nemen. De VAR zette namelijk vraagtekens bij die beslissing en droeg Taylor op om zelf naar de beelden te gaan kijken. De arbiter bleef echter bij zijn beslissing en Vardy wist wel raad met het buitenkansje: 1-0.

Waar die penalty nog discutabel was, was er een paar minuten voor rust geen enkele discussie mogelijk over de tweede pingel voor Leicester. Na een lompe overtreding van Rayan Aït Nouri op James Justin mocht Vardy voor een tweede keer aanleggen, maar dit redde Wolves-keeper Rui Patrício. Het was voor Vardy de eerste penaltymisser na zes opeenvolgende rake strafschoppen, maar gelukkig voor hem had het geen grote gevolgen: het bleef bij 1-0.

Door die overwinning veroverden The Foxes (op dat moment in ieder geval voor eventjes) de koppositie, waarna alles en iedereen met een zwak voor Leicester ongetwijfeld met plezier kennis nam van de remise in Manchester. Daardoor blijft de ploeg van manager Brendan Rodgers namelijk lijstaanvoerder, Tottenham Hotspur en Liverpool volgen op één punt.