Man City is door Ødegaard echt nog niet van Arsenal af

Arsenal heeft de lastige uitwedstrijd tegen Newcastle United mede dankzij de geweldige traptechniek van Martin Ødegaard gewonnen. In een spectaculaire wedstrijd met veel kansen voor beide teams toonde de 24-jarige captain van de Londenaren weer zijn grote klasse.

Newcastle United
0 - 2
Arsenal
Arsenal

Was het nu wel of niet strafbaar hands van Jakub Kiwior? De situatie in de achtste minuut was een van de vele spraakmakende momenten in de eerste helft. De Poolse Arsenal-verdediger raakte de bal met zijn arm toen Bruno Guimarães het doel van The Gunners onder vuur nam. Scheidsrechter Chris Kavanagh kende in eerste instantie een strafschop toe, maar kwam na het zien van de beelden terug op die beslissing.

Arsenal ontsnapte dus bij dat moment, zoals het dat in de eerste helft een paar keer vaker deed. Newcastle dreef het team van Mikel Arteta tot het uiterste. Aaron Ramsdale werd een aantal keer getest en reageerde onder meer sterk bij een kans voor Callum Wilson. In de tweede minuut was de doelman van de titelkandidaat al bijna geklopt. Jacob Murphy had de paal geraakt.

In de voetsporen van Fàbregas
Arsenal kon bij de jacht op goals rekenen op Ødegaard. De Noor had dinsdag al twee keer gescoord in de met 3-1 gewonnen derby tegen Chelsea en sloeg in Newcastle in de veertiende minuut wederom toe met zijn gouden linker. De spelmaker werd op 25 meter van het vijandelijke doel aangespeeld en legde de bal nog even goed voor zijn linker, om vervolgens Nick Pope te kloppen met een hard en laag schot in de korte hoek: 0-1. Voor de ex-speler van SC Heerenveen en Vitesse was dat al zijn vijftiende goal van het seizoen in de Premier League. Cesc Fàbregas was de laatste Arsenal-middenvelder die ook vijftien keer scoorde in een Premier League-seizoen (2009/10).

Het duel bleef na rust uiterst vermakelijk. Voormalig Willem II-spits Alexander Isak was namens Newcastle dicht bij de gelijkmaker. Zijn kopbal uit een voorzet van Murphy eindigde tegen de paal. Aan de andere kant raakte Gabriel Martinelli het aluminium met een gekruld schot. De Braziliaanse linksbuiten had bij die poging pech, maar leidde twintig minuten voor het einde wel de 0-2 in. Bij een individuele actie in het strafschopgebied ging de buitenspeler goed buitenom, waarna hij de bal uit zijn voorzet via Newcastle-verdediger Fabian Schär in het doel zag eindigen.

Het team van Sven Botman, die centraal achterin was gestart aan de zijde van Schär, zette nog aan voor een slotoffensief, maar dat was tevergeefs. Het invallen van buitenspelers Anthony Gordon en Allan Saint-Maximin bij de thuisploeg bracht Arsenal niet meer aan het wankelen. Zo won de nummer twee van Engeland voor de tweede keer op rij. Arsenal heeft zo de rug gerecht na een reeks met geen enkele zege in vier duels, een reeks waar Manchester City van profiteerde door de koppositie over te nemen. Arsenal heeft nu een achterstand van één punt op The Citizens. Belangrijk om te onderstrepen: de koploper uit Manchester heeft een wedstrijd minder gespeeld.