Man City breekt Premier League-records, Tottenham gaat CL in

Manchester City heeft woensdagavond geschiedenis geschreven. In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen (die voor een groot deel in het teken stond van het afscheid van Yaya Touré) werd Brighton & Hove Albion met 3-1 verslagen en brak City drie Premier League-records. Tottenham Hotspur verzekerde zich van een Champions League-ticket voor komend seizoen.

Manchester City - Brighton & Hove Albion 3-1
Manchester City was afgelopen zondag al op recordjacht, maar kwam toen niet tot scoren tegen Huddersfield Town (0-0). Woensdag ging het beter tegen Brighton & Hove Albion en na een ruim kwartier kwam de kampioen op voorsprong via Danilo, die werd weggestuurd door Leroy Sané en goed binnenschoot. Lang bleef deze voorsprong van City echter niet staan. Vier minuten later leek Davy Pröpper te worden gestuit door City-doelman Claudio Bravo, maar de Nederlander kreeg de bal toch nog voor het doel. Daar kopte Leonardo Ulloa de 1-1 binnen.

Pröpper was overigens weer de enige Nederlander in de basis bij Brighton: Tim Krul en Jürgen Locadia moesten opnieuw genoegen nemen met een plek op de bank. Vanaf die positie zagen zij City tien minuten voor rust op een nieuwe voorsprong komen, via een poeier met links van Bernardo Silva, en daarmee kwam de ploeg van Guardiola op 104 Premier League-doelpunten in dit seizoen terecht. Nooit maakte een team meer goals in één Premier League-seizoen: het oude record stond op naam van Chelsea, dat in het voetbaljaar 2009/10 103 keer scoorde.

Bernardo Silva (rechts) schiet binnen.

City nam de 2-1 voorsprong mee de rust in en deze voordelige marge was zonder meer verdiend. De thuisploeg was voor rust simpelweg sterker geweest dan zijn tegenstander en had ook de meeste kansen gekregen. Ook na de onderbreking was City de bovenliggende partij, maar toch kreeg Brighton na een klein kwartier een enorme kans om op gelijke hoogte te komen. Anthony Knockaert schoot van dichtbij echter over en daardoor kwamen Bravo en Danilo, die er bij het uitverdedigen niet goed uitzagen, met de schrik vrij.

Tien minuten hierna schoot Fernandinho de 3-1 binnen en was de wedstrijd beslist. Overigens was Sané bij dit doelpunt opnieuw de aangever: de Duitser gaf ook bij de eerste twee goals van City al de assist. Locadia mocht kort na de 3-1 invallen aan de kant bij Brighton en bij City werd Touré vier minuten voor het eindsignaal naar de kant gehaald. De middenvelder neemt na acht jaar afscheid van City en werd met een publiekswissel in zijn laatste wedstrijd in het Etihad Stadium bedankt voor bewezen diensten.

Yaya Touré maakte in 2010 de overstap van Barcelona naar Manchester City.

Gescoord werd er na het eerbetoon aan Touré niet meer (Danilo raakte nog wel de lat) en dus eindigde het duel in 3-1. Met de overwinning heeft City Chelsea naast het doelpuntenrecord beroofd van nóg twee Premier League-records: City is nu ook de ploeg met de meeste punten in één Premier League-seizoen (97, Chelsea haalde er 95 in het seizoen 2004/05) én de meeste competitiezeges in één Premier League-seizoen (31, Chelsea boekte vorig seizoen nog 30 zeges). De ploeg van Guardiola beëindigt het geweldige voetbaljaar zondag met een uitwedstrijd bij Southampton en bereikt met een zege de magische grens van honderd punten.

Tottenham Hotspur - Newcastle United 1-0
Tottenham Hotspur speelde een bedroevende eerste helft tegen Newcastle United. De ploeg van Mauricio Pochettino wist nauwelijks uitgespeelde kansen te creëren en werd vooral gevaarlijk met schoten vanuit de tweede lijn. Newcastle deed het verrassend genoeg een stuk beter en kwam in de eerste helft het dichtst bij de openingstreffer, toen Jonjo Shelvey met een vrije trap de paal raakte. Ook Ayoze Pérez, Jamaal Lascelles en Dwight Gayle zorgden nog voor opwinding. Na het rustsignaal daalde er een striemend fluitconcert neer op de spelers van Tottenham.

De tweede helft verliep beter voor The Spurs en de thuisploeg kwam al na vijf minuten op voorsprong. Op de rand van het strafschopgebied combineerde Harry Kane met Heung-Min Son en de topscorer van Tottenham schoot de bal hierna fraai in de bovenhoek. Voor Kane betekende dit zijn 28ste competitiedoelpunt van het seizoen. Tottenham ging met de voorsprong op zak niet beter voetballen en Pérez kreeg een enorme kans op de gelijkmaker. Met een vrijwel leeg doel voor zich raakte hij de bal echter helemaal verkeerd, waarna Tottenham kon opruimen. Kort hierna schoot Kenedy net naast het doel van Hugo Lloris.

Dele Alli feliciteert Harry Kane met zijn treffer.

Kenedy maakte twintig minuten voor tijd plaats voor Jacob Murphy en de invaller schoot kort na zijn entree uit kansrijke positie vrij hoog over. Tottenham had het dus allesbehalve gemakkelijk en raakte Kieran Trippier en Victor Wanyama nog kwijt met blessures, maar de Londenaren slaagden er in om de minimale voorsprong over de streep te trekken. Daarmee profiteerde Tottenham maximaal van het puntenverlies dat Chelsea eerder deze avond leed. De ploeg van Pochettino is nu zeker van een plek bij de eerste vier in de Premier League en deelname aan het komende Champions League-seizoen.