Makkelijk scorende Leemans schiet VVV naar unieke winst in derby

VVV-Venlo heeft voor het eerst in de clubhistorie op bezoek bij Roda JC Kerkrade gewonnen. Een laat doelpunt van 'goaltjesdief' Clint Leemans bleek zaterdagavond voldoende voor de driepunter: 0-1.

In een gezapige eerste helft had VVV het betere van het spel, hoewel de keepers niet echt getest werden in het eerste half uur. De uitploeg creëerde wat meer kansen, maar het spel van beide ploegen stemde beide trainers niet tot vreugde. Jerold Promes (kopbal net naast) en Leemans (goede vrije trap) zorgden voor het Venlose gevaar, terwijl VVV-doelman Lars Unnerstall een rustige eerste helft kende.

Ook in de tweede helft draaide het niet bij Roda en trainer Robert Molenaar greep dan ook in na een klein uur. Met Ognjen Gnjatic bracht Molenaar een extra controleur op het middenveld, waardoor Simon Gustafson dieper kwam te spelen. Dit sorteerde meteen effect, want na een mooie solo creëerde de Feyenoord-huurling de grootste kans van de wedstrijd. Mikhail Rosheuvel kon na de actie van Gustafson vrij uithalen in de zestien, maar vanuit kansrijke positie vond hij het zijnet.

Na dat moment zakte de Limburgse derby weer terug naar een matig niveau. Het publiek in het Parkstad Limburg veerde twintig minuten voor tijd nog even op, toen Roel Janssen uit het niets een grote kans kreeg. Een afstandsschot werd aangeraakt, waarna de bal precies voor de voeten van de VVV-verdediger viel. Janssen kon echter niet goed bij de bal, waardoor hij het speeltuig met zijn uitgestoken been niet achter Hidde Jurjus kon krijgen.

Leemans
Naarmate het eindsignaal naderde, gingen de Limburgse teams opportunistischer spelen. Dit leverde VVV de openingstreffer op, een kwartier voor tijd. Leemans stond op de juiste plek om een afgeslagen voorzet op te vangen en met een bekeken schuiver vanaf een kleine twintig meter passeerde hij Jurjus.

Leemans maakte alweer zijn zevende doelpunt van het seizoen en evenaarde met zijn goal ex-VVV'er Nordin Amrabat. De aanvaller was in het verleden in zijn eerste zeventien Eredivisie-duels betrokken bij tien doelpunten (zes goals, vier assists), hetgeen Leemans met andere cijfers ook behaalde (zeven goals, drie assists).

De goal van Leemans bleek genoeg voor de overwinning te zijn. Een slotoffensief van Roda werd in de kiem gesmoord door de aanvoerder van de thuisclub. Adil Auassar haalde de doorgebroken Damian van Bruggen neer en scheidsrechter Dennis Higler trok een rode kaart.

Door de overwinning maakt VVV een sprongetje op de ranglijst, hoewel concurrenten Excelsior en FC Groningen nog wel in actie komen tijdens speelronde zeventien. Roda blijft hekkensluiter in de Eredivisie. De club staat net als Sparta Rotterdam op elf punten, maar de Spartanen speelden twee duels minder.

Bekijk hier de ranglijst van de Eredivisie.