Makkelie haalt zich woede Ronaldo op de hals, imponerende cijfers Lukaku

Zowel België als Portugal is er zaterdagavond niet in geslaagd om de goede start van de WK-kwalificatie een vervolg te geven. Beide landen verspeelden punten, tegen respectievelijk Servië en Tsjechië. Vooral voor Portugal was het gelijkspel zuur, door een beslissing van de Nederlandse arbitrage.

Servië
Servië
2 - 2
Portugal
Portugal

Portugal had niet lang nodig om na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Danny Makkelie een comfortabele 0-2 voorsprong te pakken in Belgrado. Diogo Jota kopte beide doelpunten binnen. Het antwoord van Servië, met aanvoerder Dusan Tadic 81 minuten binnen de lijnen, volgde razendsnel in de tweede helft.

Er waren nog geen dertig seconden verstreken in het tweede bedrijf toen Aleksandar Mitrovic op knappe wijze de aansluitingstreffer maakte. Tussen twee verdedigers in kopte de spits raak. Portugal zette er met een – wederom – vrij onzichtbare Cristiano Ronaldo niet heel veel tegenover en na een uur kreeg Servië in eigen huis loon naar werken. Filip Kostic maakte gelijk na een snelle aanval, daar bleef het ook bij.

Goal of geen goal?
Dat had alles te maken met een turbulente slotfase, waarin Makkelie met zijn assistenten een hoofdrol speelde. Ronaldo leek na een moeizame wedstrijd alsnog tot scoren te komen, door de bal na een voorzet richting doel te werken. Het had er alle schijn van dat de bal de doellijn was gepasseerd, voordat Stefan Mitrovic met een sliding de bal wegwerkte. Makkelie kende het doelpunt echter niet toe, tot grote woede van Ronaldo.

De Portugees kreeg na zijn reactie geel en liep na het laatste fluitsignaal boos naar de kleedkamer, terwijl hij zijn aanvoerdersband weggooide. Eerder had hij al met armgebaren getoond dat de bal in zijn beleving heel ver over de lijn was. Ook bondscoach Fernando Santos van Portugal kwam na het duel boos verhaal halen bij Makkelie. Makkelie kon in deze wedstrijd geen beroep doen op de doellijntechnologie of een VAR, waardoor het laatste woord over het voorval nog niet gezegd zal zijn.

Zo slaat Servië met een beetje geluk een eerste aanval van topfavoriet Portugal af in deze groep. De start van de WK-kwalificatie is niet goed voor de regerend Europees kampioen, in de vorige wedstrijd werd met minimaal verschil een zege geboekt op Azerbeidzjan. De Portugezen krijgen dinsdag tegen Luxemburg een kans om wel te werken aan het doelsaldo in deze kwalificatieronde, Servië speelt dan tegen Azerbeidzjan. Het land zal het dan wel zonder verdediger Nikola Milenkovic moeten stellen, hij kreeg in de slotfase rood na een charge op Danilo.

Ierland
Ierland
0 - 1
Luxemburg
Luxemburg

In dezelfde groep stuntte Luxemburg in Ierland, door na 28 uitwedstrijden zonder winstpartij weer eens een zege te pakken in een kwalificatiewedstrijd. De statistieken van het land in uitwedstrijden zijn nogal pover te noemen: in de laatste 124 uitwedstrijden werd slechts drie keer gewonnen, 111 keer eindigde een uitwedstrijd in een kwalificatieperiode in een nederlaag. De 0-1 zege in Ierland mag dan ook gerust zeldzaam genoemd worden. Voormalig Telstar-speler Gerson Rodrigues werd het goudhaantje, hij scoorde vijf minuten voor tijd.

België

België is nog altijd de trotse nummer één van de FIFA-ranking, maar tegen Tsjechië hadden de Belgen het erg lastig. In de zestiende minuut ontsnapte België toen Michael Krmencík de paal raakte en kort na rust viel de goal van het thuisland. Lukás Provod schoof de bal hard en laag achter doelman Thibaut Courtois.

Het antwoord van België kwam snel, tien minuten later waren het de smaakmakers die de gelijkmaker verzorgden. Kevin De Bruyne speelde Romelu Lukaku in en die schoot raak na het doldraaien van zijn tegenstander. Kort daarna werd het zelfs bijna 1-2, maar De Bruyne raakte de paal met een schot van net buiten het strafschopgebied.

Het kwam niet onverwachts dat Lukaku scoorde namens België

België en Tsjechië wonnen hun eerste groepsduel van respectievelijk Wales en Estland en vochten daarom om de koppositie. Uiteindelijk werd er niet meer gescoord in Praag, waardoor beide landen het na twee duels met vier punten moeten doen. België speelt dinsdag tegen Wit-Rusland, Tsjechië treft op die dag Wales.