België rekent af met angstgegner Wales, Tadic schittert met drie assists

België is ondanks een valse start in de wedstrijd tegen Wales met drie punten begonnen aan de WK-kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap van volgend jaar in Qatar. De Belgen maakten een vroege achterstand tegen Wales goed.

België
België
3 - 1
Wales
Wales

België is nog altijd de nummer één van de wereld, maar in de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wales begon de ploeg van Roberto Martínez niet goed. Na een wervelende aanval, met een hoofdrol voor Gareth Bale, was het Harry Wilson die na tien minuten de 0-1 maakte voor de Welshmen. Daarmee leek België wéér een moeilijke avond tegemoet te gaan tegen angstgegner Wales. De laatste vier onderlinge ontmoetingen wist België namelijk niet te winnen tegen Bale en consorten.

Ondanks de vroege achterstand wisten de Rode Duivels die negatieve reeks woensdagavond te doorbreken. Nog voor rust keerde België de stand om. Na 22 minuten schoot Kevin De Bruyne van afstand fraai binnen en zes minuten later bepaalde Thorgan Hazard de stand op 2-1. Voor De Bruyne zorgde zijn goal er voor dat hij in zijn laatste acht interlands bij liefst veertien goals betrokken was (vijf goals, negen assists). In de tweede helft pikte ook Romelu Lukaku zijn goaltje mee. Hij mocht aanleggen vanaf elf meter nadat Dries Mertens in het strafschopgebied werd neergehaald. De spits van Internazionale bepaalde zodoende de eindstand op 3-1, een goede start voor België dat nu liefst 26 thuiswedstrijden ongeslagen is.

Overige wedstrijd Groep E:

Estland
Estland
2 - 6
Tsjechië
Tsjechië

In dezelfde groep als België en Wales (Groep E) speelden ook Estland en Tsjechië tegen elkaar. Het werd voor Tsjechië een avond waarop heel even aan de de 8-1 recordzege uit 2005 tegen Andorra gedacht werd. Hoewel Estland na twaalf minuten op voorsprong kwam, was er daarna geen houden meer aan voor Estland. Met West Ham United-speler Tomás Soucek als uitblinker met drie goals liep Tsjechië uit naar een eclatante 1-6 voorsprong na 56 minuten. Daarna werd Estland gespaard en het duel eindigde in 2-6.

Azerbeidzjan

Met 102 goals voor Portugal heeft Cristiano Ronaldo nog zeven goals nodig om op gelijke hoogte te komen met recordhouder Ali Daei, die 109 goals maakte voor Iran. De WK-kwalificatiewedstrijd tegen Azerbeidzjan leek voor de Portugese superster dan ook een ideale mogelijkheid om zijn totaal een beetje op te krikken, maar de jacht op meerdere goals pakte teleurstellend uit voor de Juventus-aanvaller. Het werd slechts 1-0 voor Portugal en dat was nota bene te danken aan een lachwekkende eigen goal van Azerbeidzjan.

Servië
Servië
3 - 2
Ierland
Ierland

Bij Servië - Ierland was Dusan Tadic dé man van de wedstrijd. De aanvoerder van Ajax kwam zelf niet tot scoren, maar zorgde er met liefst drie assists wel voor dat 0-1 achterstand werd weggepoetst. Alan Browne maakte in de achttiende minuut de 0-1 voor Ierland, waarmee er een einde kwam aan een Ierse doelpuntendroogte die liefst 677 minuten duurde. Tadic leverde de assists op Dusan Vlahovic (1-1) en twee keer op Aleksandar Mitrovic. Een van de goals van Mitrovic was een sublieme boogbal (zie video hieronder). Door een goal van James Collins werd het nog even spannend, maar verder dan 3-2 liet Servië het niet komen.