Gastland Frankrijk heeft maandagavond ook haar derde duel in de groepsfase van het WK Vrouwen gewonnen. Danny Makkelie speelde als VAR een hoofdrol in de zege.

Nigeria
0 - 1
Frankrijk
Frankrijk

Nigeria had aan een punt genoeg om zeker te zijn van deelname aan de knock-outfase van het WK. De Nigeriaanse vrouwen leken daar lange tijd naar op weg. Ze hielden in Rennes knap stand tegen het thuisland, maar moesten in de slotfase capituleren. Dat had alles te maken met Makkelie. De Nederlandse arbiter was de VAR van dienst en riep de scheidsrechter tien minuten voor tijd naar de kant om een penaltymoment te bekijken op het scherm.

Het advies van Makkelie was duidelijk en de arbiter ging daarin mee: zij gaf Frankrijk een strafschop. Wendie Renard ging achter de bal staan, maar faalde. Zij schoot de bal via de paal naast. Verrassend genoeg kreeg ze echter een tweede kans. Makkelie oordeelde namelijk dat keeper Chiamaka Nndozie op het moment van schieten niet op de doellijn stond.

Uit de herhaling bleek dat het om een miniscule afstand ging. De achttienjarige Nndozie stond een centimeter of tien voor haar doellijn, maar de scheidsrechter volgde Makkelie en toonde zich onverbiddelijk. Nndozie kreeg geel en de penalty moest opnieuw worden genomen. Deze keer maakte Renard geen fout: 1-0. De rol van Makkelie was opvallend, drie dagen geleden greep hij op identieke wijze in bij Italië - Jamaica.

Frankrijk gaf die voorsprong niet meer uit handen en is dus, net als Noorwegen zeker van de volgende ronde. Nigeria is nu afhankelijk van de resultaten in de andere poules. De vier beste nummers drie plaatsen zich eveneens, maar met drie punten en een doelsaldo van -2 staat Nigeria er niet al te best voor.

Zuid-Korea
Zuid-Korea
1 - 2
Noorwegen
Noorwegen

Noorwegen kende een vliegende start met een treffer van Synne Hansen en verdubbelde in de tweede helft de score via Isabell Herlovsen. Zuid-Korea deed met een weergaloze goal nog iets terug. Yeo Min-Ji scoorde na een hakbal, maar het was niet genoeg. De Zuid-Koreaanse dames verlaten het WK met nul punten.