Makkelie helpt Italië flink op weg tijdens galavoorstelling Girelli

Italië heeft ook de tweede wedstrijd op WK voor vrouwen gewonnen. Na de eerdere zege op Australië werd nu Jamaica simpel opzij gezet, dankzij een glansrol van Cristiana Girelli. De Zuid-Europeanen werden wél flink op weg geholpen door videoscheidsrechter Danny Makkelie.

Jamaica
Jamaica
0 - 5
Italië
Italië

De Nederlandse VAR liet zich al na zo'n tien minuten nadrukkelijk gelden. Een op het oog uitstekende tackle van de Jamaicaanse verdediger Allyson Swaby op Barbara Bonansea (tijdens de 2-1 zege op Australië goed voor beide goals) werd aanvankelijk niet bestraft, maar Makkelie vroeg de scheidsrechter naar de beelden te gaan kijken. Tot verbazing van alles en iedereen besloot arbiter Anna-Marie Keighley vervolgens naar de stip te wijzen.

Een minuutje later vielen de Jamaicaanse vrouwen elkaar in de armen, want keeper Sydney Schneider had de strafschop van de 29-jarige Girelli gestopt en voor gerechtigheid gezorgd. Het feest was echter van korte duur, want wéér greep Makkelie in. Hij had gezien dat Schneider iets van haar doellijn af was gekomen (zie foto hieronder) en oordeelde dat de pingel opnieuw moest worden genomen, wederom tot verbazing van het hele stadion. Schneider kreeg bovendien geel. Bij haar tweede poging faalde Girelli niet: 0-1.

Hét moment van de wedstrijd: VAR Danny Makkelie oordeelt dat Jamaica-keeper Sydney Schneider te ver uit haar doel is.

Halverwege de eerste helft was de wedstrijd vervolgens beslist. Een Italiaanse corner van de rechterkant werd door niemand aangeraakt en belandde bij Girelli, die de bal met haar heup binnenwerkte. Het was sowieso de avond van de aanvaller van Juventus. De tweede helft was namelijk nog geen minuut oud, of het stond al 0-3. Na een voorzet van rechts troefde Girelli de ongelukkig mistastende Scheider af, met het hoofd vergrootte ze de voorsprong.

Girelli tekende daarmee alweer voor de derde hattrick van dit toernooi. Namens de Verenigde Staten was Alex Morgen zelfs al goed voor vijf (!) goals in de 13-0 zege op Thailand. Opvallend genoeg kreeg Jamaica op dit WK ook in het eerste groepsduel al een hattrick om de oren. Tijdens de 3-0 nederlaag tegen Brazilië vond Cristiane driemaal het net.

Girelli kreeg in de 72ste minuut helft haar verdiende publiekswissel, onmiddellijk nadat Aurora Galli voor het hoogtepunt van de avond had gezorgd. De na 64 minuten ingevallen middenvelder ramde de bal van grote afstand in de kruising. Tien minuten voor het einde bleef diezelfde Galli (ploeggenoot van Girelli bij Juve) kalm toen ze plotseling voor het doel opdook: ze omspeelde Schneider en tikte de 0-5 eindstand binnen. Daarmee is Italië al zeker van een plek in de achtste finale.