Magisch moment met symbolische waarde: de allereerste van Messi

Reacties

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar er was een tijd dat ze in Camp Nou nog nooit een doelpunt van Lionel Messi hadden gezien. Wat dat betreft is 1 mei 2005 een historische datum. Exact vijftien jaar geleden scoorde de Argentijn voor de eerste keer in het shirt van Barcelona.

Magisch moment met symbolische waarde: de allereerste van Messi
© Imago

Het was de tijd dat Ronaldinho nog de grote ster was in Camp Nou, de tijd waarin Giovanni van Bronckhorst waakte over de Catalaanse linkerflank en de tijd waarin Frank Rijkaard nog de trainer was van Barcelona. De Nederlander won dat seizoen in de vorm van de landstitel zijn eerste prijs met de Blaugranas, maar misschien wel belangrijker: hij liet een zekere Lionel Messi aan het grote werk ruiken.

De Argentijn die inmiddels al jaren de grote ster is in Camp Nou en al 627 goals maakte voor Barcelona, was dat seizoen nog een aanstormend talent dat zijn achttiende verjaardag nog moest vieren en na zijn officiële debuut in 2004 zo af en toe zijn opwachting mocht maken in de hoofdmacht met wat korte invalbeurten. En tijdens zijn zevende invalbeurt van dat seizoen in La Liga was het dus raak.

Nummer 30
Twee weken voordat Barça de landstitel zou veiligstellen tegen Levante, stond het thuis tegen Albacete met 1-0 voor door een goal van Samuel Eto'o toen Messi van Rijkaard zijn trainingsjack uit mocht trekken. Twee minuten voor tijd mocht de kleine dribbelaar, spelend met rugnummer 30, de Kameroense spits aflossen. Drie minuten later smaakte Camp Nou voor het eerst het genoegen van een goal van Messi.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

En het was meteen genieten geblazen bij de allereerste goal van de Argentijn. Na een handig wippertje van Ronaldinho liffte Messi de bal met veel gevoel over doelman Raúl Valbuena heen: goal. Als een kind zo blij rende Leo juichend weg, om daarna op de nek van de aangever te springen. Met de kennis van nu is het alsof Ronaldinho zijn opvolger op het schild hijst, alsof hij wil zeggen: dit wordt een hele grote.

'Ik vind het nog altijd mooi dat ik zijn eerste assist gaf, ik had graag langer met hem samengespeeld', blikte Ronaldinho, tot 2008 speler van Barcelona, later terug in gesprek met Panenka Magazine op het allereerste doelpunt van Messi, met wie hij op en buiten het veld meteen een klik had. 'We waren altijd close. Hij leerde mij Spaans en ik leerde hem Portugees. Maar met de bal begrepen we elkaar nog beter.'

Rijkaard
Dat bleek die avond dus meteen, toen Messi het net in Camp Nou voor het allereerst liet bollen. Messi, Messi..., klonk het al meteen in de Catalaanse voetbaltempel, zoals later nog zo vaak zou gebeuren. Rijkaard hoorde het met met genoegen aan. 'Het was erg mooi, hij heeft laten zien dat hij talent heeft', zij de coach op die bewuste 1 mei 2005 na afloop. 'Hij bleef erg cool en maakte een goede goal.'

Rijkaard is dan nog voorzichtig met het supertalent. 'Hij is nog jong, maar traint al met ons mee en voelt zich er klaar voor om zich meer te laten zien bij het eerste elftal.' Dat zou Messi de jaren erna inderdaad doen. Inmiddels zijn we vijftien jaar en 626 goals verder en is het wachten op het moment dat er weer kan worden gevoetbald. Dan zal het Messi, Messi... ongetwijfeld weer snel in Camp Nou klinken.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.