Magie in Bernabéu en combineren met Messi: iconische Ronaldinho-momenten

Reacties

Van WK-held tot gedetineerde in Paraguay. Het is het verhaal van Ronaldinho, die deze zaterdag zijn veertigste verjaardag viert. We lichten drie iconische momenten uit in de loopbaan van de bijna altijd vrolijke technicus.

Magie in Bernabéu en combineren met Messi: iconische Ronaldinho-momenten
© Pro Shots

Het trauma van David Seaman
Shizuoka, 21 juni 2002. Op het sensationele WK in Japan en Zuid-Korea zijn stunts aan de orde van de dag. In dat kader is het verrassend dat een van de kwartfinales twee titelfavorieten tegenover elkaar brengt: Engeland en Brazilië. Het is de dag waarop de benjamin van het Braziliaanse basisteam ook voor het grote publiek in de schijnwerpers stapt. Met een heerlijke dribbel en dito assist staat Ronaldinho aan de basis van de 1-1 van Rivaldo. Vlak na rust volgt het moment dat de loopbaan van Seaman (mede) tekent. Net als iedereen verwacht de dan 38-jarige doelman dat Ronaldinho de doelmond probeert te bereiken met zijn vrije trap, want zijn positie is niet echt aantrekkelijk: dertig meter, en ook nog eens vanuit een lastige hoek. Seaman verkijkt zich echter volledig op de bal die zwanger is van effect. Dat Ronaldinho niet veel later moet inrukken met een rode kaart, deert Brazilië niet op weg naar de wereldtitel. 'Het was zeker zo bedoeld. Het was Cafú die me erop wees dat Seaman wat ruimte openliet. Het leek me heel logisch om het te proberen', zei de hoofdrolspeler naderhand.

Bekijk hier de beelden

De koning lanceert de nieuwe koning
Barcelona, 1 mei 2005. Een Argentijn met rugnummer 30 lost in de 88ste minuut Samuel Eto'o af en brengt de defensie van Albacete daarna bij bijna elk balcontact in de problemen. De lenteavond in Camp Nou wordt onvergetelijk als Lionel Messi ook nog eens zeer fraai scoort met een lob. Zijn eerste in La Liga. De net zo fraaie assist komt van de voet van Ronaldinho, die de bal over twee verdedigers heen chipt. 'Ik vind het nog altijd mooi dat ik zijn eerste assist gaf, ik had graag langer met hem samengespeeld', vertelde Ronaldinho ooit. In gesprek met Panenka Magazine liet de goedlachse smaakmaker weten dat hij en de Argentijn elkaar meteen aanvoelden. 'We waren altijd close. Hij leerde mij Spaans en ik leerde hem Portugees. Maar met de bal begrepen we elkaar nog beter.'

Bekijk hier de beelden

© Pro Shots

Applaus in Bernabéu
Madrid, 19 november 2005. Zelden was de sterrendichtheid zó hoog in een Clásico. Real Madrid start met onder anderen Zinedine Zidane, Ronaldo, Robinho, Raúl, David Beckham, Roberto Carlos en een piepjonge Sergio Ramos. Barcelona rekent op de klasse van Carles Puyol, Deco, Xavi, een achttienjarige Messi en Eto'o, maar zij allen staan in de schaduw van Ronaldinho. Met een majestueuze solo vanaf de linkerflank brengt hij de ploeg van Frank Rijkaard na een uur op 0-2. De wedstrijd is echter vooral bekend geworden om wat er na Ronaldinho's tweede treffer gebeurt: vele Real Madrid-fans herkennen de klasse en beginnen spontaan te applaudisseren. 'Ik zal dit nooit vergeten. Het komt zelden voor dat een speler van de tegenstander zo'n eerbetoon krijgt', laat de pingelaar na afloop optekenen. Ruim een week later zou Ronaldinho pronken met de Gouden Bal.

Bekijk hier de beelden

In de gevangenis

Vijftien jaar na de magische avond in Bernabéu zit Ronaldinho vast in Paraguay. De technicus werd eerder deze maand samen met zijn broer aangehouden, nadat hij had geprobeerd om met een vals paspoort Paraguay binnen te komen. Daar wilde de voormalig sterspeler een boek promoten. Het Braziliaanse paspoort van Ronaldinho werd eerder ingenomen, vanwege een vermeende milieuboete. Een dag na de aanhouding leken hij en zijn broer nog vrijuit te gaan, maar daar werd weer een dag later een stokje voor gestoken.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.