Magie van De Kuip is Marseille te machtig: Feyenoord kan finale ruiken

Reacties

Op een zinderende Europese avond heeft Feyenoord donderdag een grote stap gezet naar de finale van de Conference League. Olympique Marseille had geen antwoord op de magie van De Kuip en de doelpuntendrang van Cyriel Dessers.

Magie van De Kuip is Marseille te machtig: Feyenoord kan finale ruiken
© Pro Shots
Feyenoord
Feyenoord
3 - 2
Olympique Marseille
Olympique Marseille

Never Stop Dreaming. Twintig jaar was het geleden dat De Kuip het decor vormde voor een halve finale van Feyenoord in een Europees clubtoernooi. Dat bijna twee decennia na de UEFA Cup-winst een nieuwe finale in het verschiet ligt, werd door Het Legioen op waarde geschat. De Rotterdamse aanhang pakte voor de aftrap uit met een gigantisch spandoek en imponerende sfeeractie.

De spelers van Feyenoord, onder wie de herstelde Guus Til, leken vleugels te krijgen van de elektrisch geladen Kuip. Dessers (schot naast) en Marcos Senesi (kopbal voorlangs) kregen een mogelijkheid om de score te openen, maar de thuisploeg mocht niet klagen dat Bamba Dieng het vizier tot twee keer toe niet op scherp had staan bij een gevaarlijke uitbraak.

Feyenoord pakt door
Waar Marseille naliet Feyenoord pijn te doen, was het aan de andere kant Dessers die De Kuip na achttien minuten in vuur en vlam zette. De Belgische spits kreeg opnieuw de voorkeur boven Bryan Linssen en beloonde het vertrouwen van trainer Arne Slot door zijn negende Europese doelpunt van het seizoen binnen te schieten. Op aangeven van Luis Sinisterra punterde Dessers Feyenoord op voorsprong (1-0).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Terwijl de uitzinnige supporters nog aan het bijkomen waren van de openingstreffer, sloeg Feyenoord opnieuw genadeloos toe. Reiss Nelson ontsnapte op de rechterflank aan buitenspel en bediende Sinisterra, die via het lichaam van Valentin Rongier Marseille-doelman Steve Mandanda passeerde (2-0). De euforie werd binnen de kortste keren getemperd door Dieng, die zijn derde (en moeilijkste) kans niet onbenut liet en de aansluitingstreffer overtuigend achter Ofir Marciano schoot (2-1).

De wedstrijd bleef daarna op en neer golven met mogelijkheden voor beide ploegen. Feyenoord voetbalde kansen bij elkaar uit combinatiespel, Marseille loerde op de counter. Dat strijdplan leverde de bezoekers vijf minuten voor rust de gelijkmaker op. Marciano kon een Franse voorzet nog uit de doelmond duwen, maar de Feyenoord-defensie kon vervolgens niet verhinderen dat Gerson alsnog het hart van het doel vond (2-2).

Sampaoli grijpt in
Niet alleen het publiek, ook de spelers konden de rust goed gebruiken om uit te hijgen. In een poging de wilde achtbaanrit tot stilstand te brengen, greep Marseille-trainer Jorge Sampaoli halverwege in. Aanvaller Cédric Bakambu bleef in de kleedkamer achter, middenvelder Pape Gueye kwam binnen de lijnen. Tot zijn afgrijzen zag Sampaoli dat de bal nog geen tien tellen later alweer in het doel lag - terwijl Marseille aftrapte.

Duje Ćaleta-Car leek met zijn gedachten nog in de kleedkamer te zitten en ging op onvoorstelbare wijze in de fout. De Kroatisch international speelde de bal veel te kort terug op Mandanda, precies het scenario waar Dessers op zinspeelde. De huurling van RC Genk reageerde alert, passeerde de Franse sluitpost en schoof de bal in het lege doel (3-2). Voor Dessers was dat alweer zijn tiende doelpunt in het hoofdtoernooi van de Conference League.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Sampaoli zag zich halverwege de tweede helft genoodzaakt opnieuw in te grijpen en koos met het inbrengen van Amine Harit voor een aanvallende wissel. Het balbezit van de bezoekers nam drastisch toe, leverde kansen op, maar achterin bleven de ruimtes vallen. Invaller Linssen profiteerde daar bijna van, maar zag zijn inzet voorlangs verdwijnen. Naarmate het einde van de wedstrijd naderde, dook Marseille steeds gevaarlijker op voor het doel van Marciano.

In de touwen
Feyenoord hing in de slotfase in de touwen en mocht niet klagen dat zowel Saliba (kopbal naast) als Dieng (schot op de benen van Marciano) vergat de trekker over te halen. Van een Rotterdamse uitbraak was op dat moment al nauwelijks sprake meer, maar Feyenoord liet zich niet nog eens verrassen en trok de voorsprong met een uiterste krachtsinspanning over de streep. Invaller Alireza Jahanbakhsh liet zelfs nog een enorme mogelijkheid op de vierde treffer liggen.

Dat betekent dat Feyenoord volgende week in het Stade Vélodrome aan een gelijkspel genoeg heeft om een vlucht te kunnen boeken naar Tirana. In de hoofdstad van Albanië wordt woensdag 25 mei de finale van de Conference League gespeeld. Daar, in het Air Albania Stadion, zou 307 dagen na de start van het Europese avontuur voor Feyenoord de volgende droom moeten uitkomen.

Bekijk hier de doelpunten van Feyenoord

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.