Luuk de Jong zag de wanhoop bij AZ: 'Ik stond ook te genieten'

Luuk de Jong heeft genoten van de wijze waarop PSV in Alkmaar zijn klasse heeft getoond. De spits beaamde dat AZ simpelweg niet opgewassen was tegen het spel van de Eredivisie-koploper. 'Simpel voetballen, is het moeilijkste wat er is', zei De Jong na de grote zege.

AZ
0 - 4
PSV
PSV

Tijdens het interview bij ESPN kon De Jong bij vlagen een glimlach niet onderdrukken. Hij had genoten van de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop, een topper waarin PSV na zestien minuten al een 0-3 voorsprong in handen had. 'We hadden heel veel power, konden onder hun druk uit spelen en konden heel veel kansen creëren. Ze probeerden ons in het begin vroeg vast te zetten, maar we vonden elke keer de vrije man. Saibari kon wegdraaien, Til kon wegdraaien, Tillman kwam tussen de linies. Daar waren we heel sterk in', analyseerde de aanvoerder het spel.

De energie spatte van het drukzetten door PSV af. Op een gegeven moment trapte Jordy Clasie in de eerste helft bij een 0-3 stand de bal uit pure wanhoop over de zijlijn, omdat hij zo opgejaagd werd. De Jong: 'Dat zijn tekenen die we willen zien in een wedstrijd. We proberen een intensiteit te hebben in een wedstrijd waar tegenstanders hopeloos van worden. Dan zie je dingen ontstaan, dan hoor je ze schelden en weet je dat ze het niet goed voor elkaar hebben. En dan weet je ook dat je zelf goed bezig bent. Dat is mooi om te zien.'

Het oogde zo simpel, de wijze waarop PSV de tegenstander overklaste, zo werd De Jong voorgelegd. De kunst zit hem in elke wedstrijd weer honderd procent geven, benadrukte de routinier. Lukt dat, dan kan PSV in de Eredivisie nog lang zonder puntenverlies blijven. 'We waken er heel erg voor met elkaar. In de laatste fase van de eerste helft zakten we toch een beetje in. Daar hebben we het dan over met elkaar, dat we dat niet willen zien', aldus De Jong, die met een heerlijk gevoel huiswaarts keert na de ijzersterke teamprestatie en zijn twee goals. 'Ik stond zelf ook te genieten in het veld af en toe.'