Lukaku op dreef voor Koeman, kopzorgen Fer en Narsingh

Everton mag voorzichtig weer naar boven kijken in de Premier League na een thuiszege op naaste concurrent West Bromwich Albion. Joshua King was in alle opzichten man van de wedstrijd bij AFC Bournemouth, dat West Ham United versloeg. Swansea City moet weer vrezen voor degradatie na een nederlaag bij Hull City.

Everton - West Bromwich Albion 3-0
Manager Ronald Koeman zag zijn Everton het lange tijd moeilijk hebben tegen het defensief ingestelde West Brom, maar in de laatste zes minuten voor rust werd het verschil gemaakt. Doelman Ben Foster moest lossen na een pegel van Ross Barkley, waarna Kevin Mirallas uit de rebound de score opende: 1-0.

Nog voor rust werd de score verdubbeld. De beresterke Romelu Lukaku hield drie verdedigers van zich af en had ook nog een prima steekpass in huis, waaruit Morgan Schneiderlin zijn eerste doelpunt voor Everton maakte. Tien minuten voor tijd werd het zelfs 3-0. Lukaku kopte raak uit een afgemeten voorzet van Barkley.

Door de zege hebben The Toffees nu 47 punten uit 28 duels, goed voor een zevende plek. Manchester United staat zesde met 49 punten, maar heeft twee wedstrijden minder gespeeld. West Brom staat achtste met veertig uit 28.

AFC Bournemouth - West Ham United 3-2
Het was genieten geblazen in het Dean Court Stadium. De thuisploeg kreeg in de negende minuut zijn achtste penalty van het seizoen, maar Joshua King schoot naast. Nog geen minuut later profiteerde West Ham United optimaal van die misser door de leiding te nemen via een schuiver van Michail Antonio.

Joshua King en Benik Afobe vieren feest na het doelpunt van King. Beide AFC Bournemouth-spelers misten echter ook een strafschop.

Na een halfuur kwam Bournemouth op gelijke hoogte. King stuurde José Fonte het bos in en rondde feilloos af: 1-1. Zes minuten na die goal kreeg de ploeg wederom een strafschop, maar ook Benik Afobe faalde. Doelman Darren Randolph bracht redding. Toch kwam Bournemouth weer verdiend op voorsprong. King, al goed voor een gemiste penalty en een doelpunt, schoot - volgens West Ham uit buitenspelpositie - raak uit een vrije trap die nog werd verlengd door Afobe.

West Ham dacht een punt te pakken toen invaller André Ayew er 2-2 van maakte op aangeven van Sam Byram, maar Bournemouth nam geen genoegen met een remise. King - wie anders? - maakte er uit de rebound 3-2 van na een schot van Jack Wilshere. Daarmee is King na Callum Wilson in 2015 pas de tweede speler van Bournemouth met een hattrick in de Premier League. The Cherries staan nu veertiende met dertig punten, West Ham is de nummer elf van Engeland met 33 punten.

Hull City - Swansea City 2-1
Hull City heeft thuis tegen Swansea City een zeer belangrijke zege geboekt in de strijd tegen degradatie. The Tigers wonnen dankzij twee goals van invaller Oumar Niasse. Zijn eerste maakte hij na een goede pass van Abel Hernández, de 2-0 viel door prima af te ronden na een voorzet van Ahmed El Mohamady. Alfie Mawson bepaalde de eindstand op 2-1. Leroy Fer had een basisplaats bij Swansea en Luciano Narsingh speelde als invaller twintig minuten mee.

Door de zege klimt Hull op de ranglijst over Middlesbrough heen naar plek achttien. De ploeg van trainer Marco Silva heeft 24 punten na 28 wedstrijden, slechts één punt achter dan nummer zeventien Crystal Palace, dat een wedstrijd tegoed heeft. Ook Swansea is weer in zicht. Zij staan zestiende met 27 punten.