Lukaku beslissend voor België, Frankrijk wint dankzij Mbappé

Veel van de grote landen hebben goede zaken gedaan bij de laatste Nations League-wedstrijden van deze interlandperiode. België en Frankrijk wonnen lastige uitwedstrijden, terwijl Portugal imponeerde in Lissabon.

IJsland
IJsland
1 - 2
België
België

België profiteerde in Reykjavik optimaal van de nederlaag van Engeland. De ogen waren gericht op Romelu Lukaku, die de geblesseerde Eden Hazard nog altijd moest missen als aanvalspartner en het ook moest doen zonder de geblesseerd geraakte Kevin De Bruyne. Met onder anderen de achttienjarige Jérémy Doku als adjudant maakte Lukaku het verschil. De spits zorgde in de negende minuut al voor de openingstreffer door twee IJslandse verdedigers van zich af te zetten na een lange bal van Toby Alderweireld en daarna hard raak te schieten: 0-1.

IJsland deed wat terug via Birkir Saevarsson, die Yannick Carrasco verraste met zijn loopactie en Simon Mignolet klopte, maar België stelde nog voor rust al orde op zaken. Lukaku werd op het moment dat hij wilde schieten, neergehaald door Holmar Orn Eyjolfsson en benutte zelf de daaropvolgende strafschop: 1-2. België gaat door de overwinning voor Denemarken en Engeland aan de leiding in Groep 2 van de hoogste divisie in de Nations League.

Zweden

Portugal heeft opnieuw bewezen het ook zonder Cristiano Ronaldo te kunnen. Bij afwezigheid van de grote ster werd in de vorige interlandperiode al overtuigend met 4-1 gewonnen van Kroatië en tegen Zweden zag Ronaldo vanuit de woonkamer hoe de klus eenvoudig geklaard werd. Ronaldo ontbrak omdat hij positief getest is op het coronavirus. Portugal oogde niet minder dreigend zonder de Juventus-ster, mede dankzij Diogo Jota en Bernardo Silva.

Liverpool-aanwinst Jota bood Silva in de 21ste minuut een niet te missen kans en de Manchester City-aanvaller faalde niet. Portugal verdubbelde vlak voor rust de marge via Jota, die de bal van dichtbij in de korte hoek knalde uit een voorzet van João Cancelo: 2-0. De Nations League-winnaar gaf de zege in de tweede helft nog meer glans. Opnieuw was Jota direct betrokken bij het doelpunt. De uitblinker bepaalde de eindstand na een geweldige sprint op 3-0.

Kroatië
Kroatië
1 - 2
Frankrijk
Frankrijk

Bij de wereldkampioen heeft Antoine Griezmann vertrouwen getankt. De Barcelona-aanvaller had een belangrijke rol aan Franse zijde. Al in de achtste minuut viel de bal in het zestienmetergebied goed voor de linkspoot. Griezmann aarzelde niet en knalde de bal hoog in de verre hoek. Hij kon een opsteker ook wel gebruiken na de moeizame seizoenstart bij Barcelona, waar hij onder Ronald Koeman in zijn rol op de rechterflank nog niet heeft uitgeblonken.

In de kansarme wedstrijd probeerde Frankrijk de voorsprong geroutineerd over de streep te trekken, maar in de 65ste minuut ging het mis. Nikola Vlasic werkte de bal erg behendig in de verre hoek, buiten het bereik van Hugo Lloris. Frankrijk stevende zo af op het tweede puntenverlies in de groepsfase, maar Les Bleus werden gered door Kylian Mbappé. De Paris Saint-Germain-ster was het eindstation bij een geweldige aanval. Invaller Paul Pogba lanceerde Lucas Digne met een fabuleuze pass en uit de voorzet van de linksback besliste Mbappé de wedstrijd: 1-2.