Londen mogelijk in spoor Madrid dankzij EL-duo

Reacties

Chelsea en Arsenal liggen op koers om zich te kwalificeren voor de finale van de Europa League. Als dat inderdaad gebeurt, zorgen The Blues en The Gunners voor een bijzondere prestatie. Niet alleen voor Engeland, maar zeker ook voor de stad Londen.

Londen mogelijk in spoor Madrid dankzij EL-duo

Donderdagavond stonden de heenwedstrijden in de halve finale van de Europa League op het programma. Omdat Chelsea op bezoek bij Eintracht Frankfurt met 1-1 gelijkspeelde, en Arsenal tegelijkertijd thuis met 3-1 won van Valencia, is de kans op een Engelse finale volop aanwezig. En dat zou bijzonder zijn.

Het gebeurde namelijk slechts twee keer eerder dat een Europese finale werd uitgevochten tussen twee Engelse teams. De meest recente editie was de Champions League-eindstrijd van 2007/08, toen het Manchester United van Edwin van der Sar na strafschoppen van Chelsea won. In het seizoen 1971/72 speelden Tottenham Hotspur en Wolverhampton Wanderers de finale (over twee duels) van de UEFA Cup. Spurs won uit met 1-2 en had twee weken later thuis aan een 1-1 dus genoeg voor de beker.

Samenvatting: Arsenal - Valencia

Het is overigens wel (veel) vaker voorgekomen dat clubs uit hetzelfde land tegen elkaar in een Europese finale stonden. In de Europa Cup I/Champions League waren er finales tussen Real Madrid en Valencia (2000), AC Milan en Juventus (2003), Bayern München en Borussia Dortmund (2013) én tussen Real Madrid en Atlético Madrid (2014 en 2016). Die laatste twee wedstrijden waren ook de enige twee keren dat ploegen uit dezelfde stad elkaar troffen, iets wat Arsenal en Chelsea dus ook kunnen bewerkstelligen voor Londen.

In de UEFA Cup/Europa League waren er ook 'landenfinales', met in de jaren 90 een hoofdrol voor Italiaanse ploegen. Zo stonden Eintracht Frankfurt - Borussia Mönchengladbach (1980), Juventus - Fiorentina (1990), Internazionale - AS Roma (1991), Parma - Juventus (1995), Internazionale - Lazio (1998), Sevilla - Espanyol (2007), FC Porto - Sporting Braga (2011) en Atlético Madrid - Athletic Bilbao (2012) op het programma.

Uiteraard kan er in de Champions League óók nog steeds een Engelse finale komen, al is die kans bijzonder klein. Tottenham Hotspur verloor de heenwedstrijd in de halve finale thuis van Ajax (0-1), een dag later ging Liverpool hard onderuit bij Barcelona (3-0). Er moet in het miljardenbal dus een wonder gebeuren willen de twee Engelse deelnemers zich nog plaatsen voor de eindstrijd.

Samenvatting: Eintracht Frankfurt - Chelsea
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.