Locadia laat Schreuder juichen, Lewandowski niet te stoppen

Bayern München heeft zaterdag de koppositie in de Bundesliga gepakt. Der Rekordmeister was in eigen huis nipt te sterk voor promovendus Union Berlin. Alfred Schreuder vierde met 1899 Hoffenheim zijn derde overwinning op rij.

Hertha BSC
Hertha BSC
2 - 3
1899 Hoffenheim

Hoffenheim ging bij Hertha BSC in Berlijn op zoek naar de derde achtereenvolgende zege. Jürgen Locadia bewees zijn trainer een goede dienst in de jacht daarop, door na dik een half uur de score te openen. De voormalig aanvaller van PSV kreeg de bal in de loop mee en haalde daarna hard uit in de linkerhoek: 0-1. Het was de eerste treffer van Locadia in dienst van Hoffenheim, hij wordt gehuurd van Brighton & Hove Albion. Toen Andrej Kramaric vijf minuten daarna uit een hoekschop de 0-2 binnenkopte leek Hoffenheim op rozen te zitten.

Na rust was het echter de thuisploeg die veerkracht toonde, wellicht geïnspireerd door de schitterende aansluitingstreffer die Dodi Lukebakio maakte. De Congolees-Belgische middenvelder ontving de bal na een lange inworp met zijn rug naar het doel en werkte hem op acrobatische wijze met een omhaal binnen: 1-2. Even daarna verscheen er – na Locadia - opnieuw een oud Eredivisie-speler op het scorebord, toen Salomon Kalou de 2-2 binnenschoot en daarmee de stand weer in evenwicht bracht.

Tien minuten voor tijd was het toch het elftal van Schreuder dat voor de winnende treffer tekende, toen Benjamin Hübner een bal uit een hoekschop op knappe wijze binnenkopte. Toen Vladimír Darida even daarna zijn tweede gele kaart kreeg en kon inrukken was het nog niet gedaan met Hertha BSC, want Lukebakio kreeg na een knappe solo nog een goede kans. Zijn schot werd echter knap gepakt door Hoffenheim-doelman Oliver Baumann, waardoor Schreuders ploeg de drie punten pakte en het linkerrijtje van de Bundesliga nadert.

Bayern München
2 - 1
Union Berlin

Bij de thuisploeg was er andermaal een basisplaats voor Thomas Müller. De routinier beklaagde zich onlangs over zijn reserverol, maar kreeg in het Champions League-duel met Olympiakos een basissplaats van trainer Niko Kovac. Tegen Union Berlin was dat opnieuw het geval. De promovendus won vorige week in eigen huis met 2-0 van Freiburg en wilde dat resultaat een goed vervolg geven tegen de regerend landskampioen.

Na een kwartier werd de ban gebroken door Benjamin Pavard. De Fransman kreeg een afvallende bal voor zijn voeten, twijfelde niet en haalde in een keer uit. Wat volgde was een onhoudbaar schot en dus was daar de 1-0 voorsprong. Daarna was het wachten op een goal van Bayern-spits Robert Lewandowski, die de records nog altijd aaneen rijgt in de Bundesliga. De Pool scoorde in twaalf voorgaande wedstrijden en maakte daar dertien van in het duel met Union Berlin.

Randje strafschopgebied viel de bal voor de voeten van Lewandowski, die de bal hard tegen de touwen schoot en tekende voor de 2-0. Even daarna kreeg echter Union Berlin een uitgelezen mogelijkheid op de aansluitingstreffer, ware het niet dat de strafschop van Sebastian Andersson knap gepakt werd door Bayern-doelman Manuel Neuer. Die aansluitingstreffer kwam er uiteindelijk nog wel, nadat de bezoekers opnieuw een penalty kregen. Ditmaal redde Neuer niet op de inzet Sebastian Polter, die na de misser van Andersson achter de bal was gaan staan. De aanstaande Bayern-zege kwam in de blessuretijd niet meer in gevaar en dus is de recordkampioen voorlopig koploper van de Bundesliga.

SC Freiburg
SC Freiburg
2 - 1
RB Leipzig
RB Leipzig

Leipzig beleefde midweeks een mooie avond met de 2-1 Champions League-zege op Zenit Sint-Petersburg, maar de laatste Bundesliga-zege vond ruim een maand geleden plaats. Ook op bezoek bij SC Freiburg ging het mis. Nicolas Höfler maakte op slag van rust de openingstreffer.

Nils Petersen maakte er in de slotfase nog 2-0 van, daarmee werd hij de meest trefzekere invaller in de historie van de Bundesliga (22 goals). De aansluitingstreffer van Lukas Klostermann kwam te laat. Freiburg passeert door de overwinning Leipzig op de ranglijst en blijft knap meedraaien in de top van de Bundesliga.